Министър Кирил Ананиев: МЗ не притежава компетентност за урана във водата на с. Казанка

783
Вече близо месец жителите на село Казанка използват вода от водоноските на ВиК - Стара Загора, за пиене и готвене

Кой е източникът на естествен уран във водата на старозагорското село Казанка, след като в района няма ураново находище? Отговор на този въпрос се опита да получи от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев старозагорският депутат Георги Гьоков по време на последния работен ден на НС преди Великденските празници.

„Министерството на здравеопазването не притежава компетентност да даде отговор за идентифициране източника на урана в питейната вода на село Казанка“, съобщи от парламентарната трибуна министър Ананиев, уточнявайки, че чистотата на водата не е ангажимент само на повереното му министерство. С този лаконичен отговор здравният министър приключи темата с източника на радиоактивния метал, но пък детайлно проследи хронологията с откриването му в питейната вода на старозагорското село и действията, предприети от РЗИ и ВиК.

Според хронологията, оповестена от министъра и отдавна известна на медиите, на 17 март здравната инспекция в Стара Загора разпореди водата на село Казанка да не бъде използвана за пиене и готвене заради наднормен естествен уран, съгласно новата редакция на Наредба No 9 на МЗ, установен след направен анализ в лаборатория на Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. Оттогава до ден днешен на ВиК Стара Загора му е наредено да осигурява питейна вода на жителите на селото с водоноски, което ще продължи вероятно да средата на април, когато се очакват от лабораторията да излязат резултатите на взетите допълнителни водни проби.

Както вече „Старозагорски новини“ съобщи, източникът (изворът) на питейна вода за Казанка се намира на военния полигон „Змейово“, както и 6-те каптажа. Препатилите от унищожените на полигона бойни глави на стратегическите ракетни комплекси „Скъд“, „Фрог“ и СС-23, и последвалите големи обгазявания в региона, жители на Казанка недвусмислено нарочиха военната обител като източник на урана в питейната им вода. На свой ред ръководството на полигона (напълно очаквано) отрече при тях да са изпробвани оръжия с уран. И водевилът се завъртя отново.

Като изход от ситуацията министър Ананиев посочи възможността от ВиК Стара Загора да открият нов източник, който да захрани село Казанка, което буквално звучеше като „покана за танц в комедията с музикален съпровод“.

И всичко може би щеше да е „леге артис“, ако до този момент беше назован източникът на естествения уран във водата на село Казанка, в това число и от прокуратурата, която се сезира по медийни публикации.

През изминалите дни доста специалисти, без дипломи за химици, се опитаха да обяснят, че уранът в питейната вода на Казанка е следствие на естествен радиационен фон.

Да, но в случая не става дума за алфа или бета фон (б.р. какъвто беше установен във водите в Хасковско, Велинградско и др. райони със съществуващи находища или изоставени мини), а за частици естествен уран, без находище в региона на Казанка!? Но появили се след топенето на снеговете, последвалите обилни валежи и слягане на почвените слоеве.

А и от ВиК са категорични, че правените през годините хидро и геоложки проучвания не са установили и частици уран в региона…

Казано накратко, мистерията продължава. А след отговора на министър Ананиев вероятно следващото депутатско питане трябва да е насочено към министъра на отбраната, от чиято компетентност е да предостави информация за мунициите, изпитвани или унищожавани на полигона през предходните 10-15 години. В това число и на тези, с които работеше фирма „Берета трейдинг“, чийто склад на вносни стари боеприпаси се взриви край „Петолъчката“.

Йовка НИКОЛОВА