Министър дари пиринчено звънче на първолаци в Николаево

97
Просветният министър Красимир Вълчев избра да открие учебната година в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в град Николаево, където близо 90 на сто от децата са билингва

Ново пиринчено звънче, изработено от ученици в Своге, донесе за първия учебен ден в град Николаево просветният министър Красимир Вълчев, то прозвъни за пръв път в двора на местното Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, където близо 90 на сто от общо 370-те ученици са билингва, децата на които българският език не е майчин. 46 са тази учебна година първолаците, повечето от тях пристигнаха с предпазни маски, сложени им от родителите вкъщи.

„Родителите ще се убедят, че децата слагат маски в училище за много кратко, едва по половин час на ден, докато са в общите помещения, и това не е проблем за тях. Очаквам протестът срещу маските да заглъхне от самосебе си“, коментира министър Красимир Вълчев, който уточни, че е избрал да дойде в Николаево, защото до сега не бил посещавал само тази и община Чирпан на територията на Старозагорска област, където е роден и отрасъл. В Чирпан той ще се срещне същия ден с преподаватели, а ден по-рано приветства първокурсниците от Тракийския университет.

В приветствието си към николаевските първолаци министърът им завеща да помнят, че знанието е най-голямото богатство и препоръча на учителите да търсят активно съдействието на родителите при обучението и възпитанието. Вълчев подчерта специално ролята на медиаторите в работата с учениците от малцинствените групи.

Христо ХРИСТОВ