Министър Ангелкова от Стара Загора: Надявам се след 15 юли на туристи от Украйна, Турция и Русия

126
В срещата на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес в Стара Загора участваха областният управител Гергана Микова (вляво) и ресорният зам.-кмет Милена Желева

Искрено се надявам след 15 юли да паднат ограниченията за влизане на туристи от Турция, Украйна, Молдова и Русия у нас, очаквахме това да се случи по-рано, но не стана“, заяви в Стара Загора по време на работна среща с представители на туристическия и хотелиерския бранш министърът на туризма Николина Ангелкова. Пак след тази дата тя очаква да отпадне изискването за 14-дневна карантина относно работници от страни извън ЕС, за което бе попитана от хотелиерите и ресторантьорите.

„Буквално всеки ден се сблъскваме с фалшиви новини, ето че и тук ме изненадаха с твърдение за карантина на влизащи и излизащи от Румъния, налага се непрекъснато да опровергаваме, надявам се хората да проверяват и да вярват на съобщенията, които се правят в официалните сайтове на институциите, а не на жълти сайтове. Не се наемам да коментирам кой ги разпространява и кой има полза от това, но истината е, че тези фейк новини вредят на туризма, който е в криза заради пандемията от COVID-19“, настоя Ангелкова и не изключи възможността да става дума за целенасочена конкурентна война. Тя напомни, че и на последното си засега заседание правителството е взело решение в подкрепа на сектора, свързано с мерките 60:40 и 80:20. Само в сектор „Туризъм“ са предвидени 50 млн. лв. за работодатели, които наемат служители от бюрата по труда.

Дискусията се проведе в общинската зала „П. Р. Славейков“ при стриктно спазване на санитарно-хигиенните изисквания заради коронавируса

Ангелкова изрази надеждата си, че още от 1 октомври ще започнат да пристигат туристи по линия на Асоциацията на немските здравни каси, по силата на договор от септември 2019 година.

„В момента тече силна наша рекламна кампания, разчитаме да разширим крилата на сезона по линия на балнео и СПА туризма, ще използваме субсидирането на самолетните места с по 35 евро, за да увеличим броя на чартърните полети. Тези туристи ще могат да използват съществуващата сертифицирана база в цялата страна, а не само по Черноморието. Преди 3 седмици направихме видеоконферентно събитие по темата с участието на над 6000 туроператори, някои от които не работят на българския пазар. До няколко дни очакваме посещение на техни представители и специализирани медии, една от предложените дестинации е Стара Загора и региона“, коментира тя, като направи уговорката, че ще се въздържи от съпоставки с миналата година, когато у нас са дошли над 9 300 000 туристи, и очаквания за тазгодишния сезон.

„Не ме карайте да сравнявам несравними ситуации, в началото на годината очаквахме ръст с около 10 на сто, но сами видяхте как коронавирусът обърка всички планове по цял свят“, допълни министър Ангелкова.

Христо ХРИСТОВ