Министърът на туризма ще открие Фестивалa на виното и културното наследство „Августиада“ в Стара Загора

193

Министърът на туризма Илин Димитров ще открие 10-ото юбилейно издание на Фестивалa на виното и културното наследство „Августиада“ в Стара Загора на 23 септември.

Събитието, организирано от Търговско-промишлена палата – Стара Загора, и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора ще събере представители от 35 изби и производители на храни на Античната улица в центъра на града.

По традиция изложението, което ще продължи до 25 септември, е място за среща на най-добрите изби на Балканите, а интересни и нови кулинарни продукти ще бъдат за първи път представени пред посетителите. Сред официалните гости ще бъдат представители на турския дипломатически корпус в България, сред които и посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок.

Акцент в 3-дневното събитие ще бъдат вината от южната ни съседка – Турция. Нейните вина са многократно награждавани като най-добри от журито на Балканския международен винен конкурс.

Специален майсторски клас ще изнесе Мустафа Чамлъджа, собственик на една от най-отличаваните турски изби. Тази бутикова изба носи традициите на три поколения винари и е разположена на уникален тероар в най-северния турски винен регион – Странджа, с доста по-различен климат от българската част на планината. Освен с магията на вкуса на своите лимитирани серии вина, Чамлъджа привличат и с уникалното оформление на етикетите си – истински произведения на художественото изкуство, дело на художничката Ирем Чамлъджа, дъщеря на собствениците на избата.

„Не мога да повярвам, че изминаха 10 години от идеята ни за създаването на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“. Стара Загора е град с богата осемхилядна история, различните култури са оставили своя отпечатък и до днес, а виното, което се прави в региона, е на световно ниво. Искаме да покажем това на всички посетители от града, региона и от чужбина, които очакваме да дойдат и да станат част от този истински празник на духа и виното“, сподели Галина Нифору, управител на „Оинорама консултинг“ и един от организаторите на „Августиада“.

Председател на Търговско-промишлената палата – Стара Загора, и организатор на фестивала Олег Стоилов също сподели вълнението си. „Целият бизнес на Стара Загора помага и тази година за едно незабравимо издание. Това е едно от емблематичните събития за града ни, а тази година Турция е страна-партньор и очакваме много посетители, които турските туроператори ще доведат на „Августиада“, отбеляза той.

„Августиада 2022“ ще започне на 23 септември с дефиле, предвождано от кандидатките за престижното звание Царица на „Августиада“, както и на участващите във фестивала изложители, изявени готвачи от ресторантите на Стара Загора и възпитаници на Професионална гимназия по обществено хранене „Райна Княгиня“, фолклорна група от Народно читалище „Св. Климент Охридски“, Държавен куклен театър – Стара Загора, Общинския духов оркестър и организаторите. Кулминацията му ще бъде официалното откриване на фестивала на сцената на Античната улица в 18:30 часа.

В рамките на първия ден на „Августиада“ ще бъде избрана Царица на „Августиада“ – титла, която ще носи онази млада дама, определена от журито за посланик на духа на фестивала. Миналогодишната носителка на титлата – Жанита Христова, и нейната подгласничка – Преслава Дончева, участваха в заснемането на промоционалния клип на Българската асоциация на производителите и износителите на вино за Китай, Япония и Южна Корея, представяйки достойно страната ни, припомнят организаторите.

Културната програма ще продължи в трите фестивални дни, а на специална Гала вечеря „Августиада 2022“ пред отбрани гости ще бъдат представени вина от „Августиада“ и Балканския международен винен конкурс.

В последния ден на фестивала ще бъдат обявени и наградените вина на „Августиада 2022“. За престижните отличия се борят над 250 вина, които публиката избира. Vox Populi, Vox Dei (Глас народен, глас Божи) е мотото на фестивала. Записването все още тече.

Билетите за посещение са 10 лв. за един ден и 15 лв. за два и три дни.

(СН)