Министърът на транспорта освободи сътрудник заради гафа с отговора си за старозагорската гара

740
Първоначалната дата за финала на ремонтите в Стара Загора беше 28 ноември 2021 година показва този билборд

Николай Събев се извини в социалната мрежа, но….

Сътрудник от екипа на транспортния министър Николай Събев е освободен часове след като стана ясно, че подготвен от него отговор на парламентарно питане е неточен и в голяма степен некореспондиращт с истинското състояние на нещата.

В петък министър Събев отговори на въпрос за ситуацията около проточилия се основен ремонт на старозагорския гаров комплекс, зададен му от старозагорския народен представител Атанас Михнев. Веднага след отговора му социалната мрежа реагира на чутото, а социологът Първан Симеонов , който е старозагорец изрази съмнение относно достоверността на изреченото от парламентарната трибуна – първо, че старозагорската жп-гара била паметник на културата, второ,че проектът за ремонта на сграда е бил гласуван от Общински съвет Стара Загора /б.р. което не се е случило и е нямало как да се случи, тъй като сграда е държавна, а не общинска собственост/ и трето – че ако цветът бъде променен от жълт в зелен, проектът щял да се оскъпи много.

В неделя, на въпрос относно парламентарното изслушване министър Събев написа във ФБ:“Здравейте, моля да приемете извиненията ми за неверния отговор. Този който го е писал, вече не в в екипа ми. И започвам в дълбочина проверка на този строеж. Хубав ден!“.

Припомняме,че символичната първа копка за ремонтните работи на жп-гара Стара Загора бяха направени на 28 юли 2020 от тогавашния изпълнителен директор на държавната НКЖИ Красимир Папукчийски в присъствието на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков . Тогава беше заявено че градът ще има гара с нов и модерен вид след две години, а реализацията на проекта ще струва 9,7 млн лв без ДДС. Според информационните табели пусковият срок е трябвало да бъде на 28 ноември 2021 година.

Обществената поръчка е била възложена на ДЗЗД „Европейска гара – Стара Загора“, което включва фирмите „Парсек Груп“ ЕООД, „Престиж бизнес-93“ ООД, „Бигла – III“ OOД и „АТМ“ ЕООД. Проектът е на АТМ с ръководител и основател арх. Ивайло Мишев и се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г..

Репортерска ни проверка в края на ноември 2020 година установи, че ремонтите се бавят с около 2 месеца, тогава изпълнителите заявиха, че са имали някои обективни затруднения, но че срокът ще бъде спазен. След като изтече първоначалният пусков срок обаче настана пълна тишина по темата, а сега от парламентарната трибуна бе обявено че финалът е удължен до 30 април 2022-а. Сходна е ситуацията и с ремонтите дейности на жп гара Нова Загора на стойност 2,7 млн. лв.

В отговор на репортерско питане дали ще бъде намерен отговор на заплелия се казус относно цвета на фасадата в Стара Загора , за който местните жители настояват да има непременно зелени елементи министър Събев отговори:“ Ще се опитаме да намерим решение в зелено. Дължа го на града!“.

Иван ПЕТРОВ

Б.Р. Ако освободеният сътрудник е подвел министър Събев че старозагорската гара е паметник на културата, това може да бъде прието като аргумент, тъй като новият управник на транспортното министерство няма как да знае, кои от българските жп-гари са такива. Но последващата информация в отвора на министъра – че Общински съвет Стара Загора е гласувал проекта за ремонта на гарата, тоест за обект, който е не е собственост на Общината, и че зеленият цвят ще оскъпи сериозно проекта….. Последните две твърдения въобще не кореспондират с опита на министър Николай Събев като собственик на една успяла частна фирма – „Еконт“, и няма как през годините да не е имал кореспонденция с местните власти в предвид многобройните му обекти в страната, а и вероятно му се е налагало да пребоядисва фасади на фирмените офиси.. Това обаче подсказва не само некомпетентност на освободения сътрудник, но и че министърът Събев въобще не си е направил труда да прочете предварително написаната му информация, преди да я съобщи от парламентарната трибуна??? При все че е представител на т.н. партия на промяната.