Министърът на енергетиката e против сливането на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток 2“

175

Това няма да реши проблемите на топлоцентралата, по-скоро би създало нови, смята Теменужка Петкова… За разлика от председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев

Държавата търси начин да запази живота на въглищната централа ТЕЦ „Марица изток 2“, която е изправена пред сериозни предизвикателства. Това коментира днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова по Нова тв.

Според Петкова обаче сливане на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток 2“, което е било обсъждано от сформираната работна група като един от хипотетичните варианти за стабилизирането на държавната ТЕЦ, не би било в състояние да реши проблемите на топлоцентралата. Подобна мярка по-скоро би създало допълнителни проблеми, посочи тя. „Никой няма да вземе решение, което ще постави под риск сигурността на енергийната система и дейността на едно или друго енергийно предприятие“, успокои министърът на енергетиката.

Теменужка Петкова посочи, че основното предизвикателство пред ТЕЦ „Марица изток 2“ е последица от цената на квотите за въглеродни емисии. В началото на годината цената им беше около 8 евро на тон, а през август достигна 25 евро на тон.

При сегашните цени на въглеродни емисии от 25 евро на тон през март 2019 г. централата трябва да плати 466 млн. лева, за да може да работи през следващата година, обясни проблемите енергийният министър. Затова държавата търси варианти да запази дружеството жизнеспособно, тъй като то е ключово за страната и региона, а работна група обсъжда различни варианти за спасяването му.

По неофициална информация, с която разполага „Старозагорски новини“, работната група, която е съставена от ръководители на държавни енергийни дружества и представители на Министерството на енергетиката, досега е обсъдила няколко варианта за стабилизирането на ТЕЦ „Марица изток 2“. Всички те обаче са хипотетични.

Медията ни припомня, че само преди седмица председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев изрази по БНР противоположно мнение от това на министър Петкова, а именно, че евентуалното обединение между АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ може да доведе до съществено намаляване на разходите им, а те да предлагат на пазара по-гъвкави продукти.

Единственият продукт, който предлагат АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ е електроенергия – най-евтината от всички останали други производители на ток – -ВЕИ-та, заводски централи и т.н. Междувпрочем, въпреки че министър Петкова и Делян Добрев са от една и съща политическа сила, не за пръв път техните мнения се разминават по линия на комплекс „Марица изток“. Предпоследното им разминаване беше за договорите на т.нар. американски централи. Но пък за разлика от Делян Добрев, който също беше енергиен министър, Теменужка Петкова е по-долюбвана от синдикатите. Показателно за това беше позицията им в нейна защита, когато тя подаде оставка, с мотива, че е единственият министър на енергетиката от годините на прехода, който е обърнат с лице към проблемите на комплекс „Марица изток“.

В подкрепа на позицията на министър Петкова срещу евентуалното обединение на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ са и специалистите от минно-енергийния бранш. Те са категорични, че такова обединение не трябва да се случва нито сега, нито в бъдеще. А ако работната група иска по-скоро да намери решение за стабилизирането на ТЕЦ „Марица изток 2“, с което ще бъде запазен и комплекс „Марица изток“, допитването до доказалите се експерти в бранша никак няма да е излишно.

Йовка НИКОЛОВА