Мигранти от Сирия потропаха на полицейски участък в Стара Загора

516

Трима чуждестранни граждани без документи за самоличност са се явили доброволно в старозагорското Първо РУ „Полиция“, появата им към 20:00 часа на 27 октомври изненадала дежурния. На лош английски мъжете обяснили, че са попаднали в центъра на Стара Загора, след като призори на същата дата пресекли незаконно границата с Турция. Те поискали да получат убежище под претекст, че в родината си са преследвани поради кюрдския си произход и отказали да служат в армията.

Мигрантите са задържани по Закона за МВР до 24 часа, предстои настаняването им в специализирано общежитие в град Любимец, тепърва ще се установява по какъв начин са изминали близо 200-те километра от границата до Стара Загора. Това е първият случай, при който мигранти сами търсят съдействие от МВР, предполага се, че са били измамени от каналджия, който им е прибрал документите за самоличност и парите.

Над 100 са вече мигрантите, задържани след сигнали на граждани на територията на Старозагорска област само за последния месец, най-често те са откривани по трасето на автомагистрала „Тракия“, но не липсват и случаи да бъдат намирани и в гористи местности в Стара планина. Най-голям е броят на идващите от Афганистан, но не липсват и представящи се за граждани на Сирия, Тунис и Судан.

Христо ХРИСТОВ