Местните данъци и такси в Стара Загора вече могат да се плащат и чрез системата „Ипей“

114

Граждани и фирми вече могат да заплащат местните данъци и такси в Стара Загора през интернет-системата „Ипей“ и в касите на „Изипей“.

По идея на кмета Живко Тодоров Община Стара Загора разшири услугите си, като предложи още точки и канали за плащане на данъци от разстояние по най-евтиния, лек и достъпен за хората начин. Онлайн плащанията са част от бързото, модерно и лесно обслужване не само в страната, но и на сънародниците ни по целия свят. Идеята на кметския екип е да продължава тенденцията към облекчаване на гражданите и приближаване на услугите на администрацията до тях, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Интернет плащането става след еднократна регистрация в сайта „Ипей“, който има версия и на английски език, така че може да се ползва без проблем и от чужденци. Не се налага попълването на документи или предварителна информация за дължимите суми. Тя излиза веднага след попълване на ЕГН за физическите лица и БУЛСТАТ за фирмите и е винаги актуална, защото се работи в реално време. Заплащането може да се извърши веднага и се отразява едновременно в Общината, което изключва дублиране на плащането. Електронните плащания подпомагат и шофьорите. Всеки един автомобил с регистрация в община Стара Загора може да мине на годишен технически преглед веднага, след като данъците му бъдат заплатени автоматично някъде в страната или чужбина.

„Изипей“ към момента има 2 363 каси в цяла България. Те са с гъвкаво работно време и удобно за хората. Много от тях работят и в почивни, и празнични дни. Онлайн плащането спазва и Закона в последователността на издължаване на данъка – от най-старо към най-ново задължение.

Новата услуга чрез автоматично разплащане на данъците ще улесни гражданите и най-вече живеещите в други населени места или в чужбина, ще им пести време, нерви и пари. Тя ще повиши и събираемостта от местните приходи. Онлайн плащането към момента е възможно най-евтиният и лек начин за плащане на данъци към българските общини, допълват от Общината.

За Община Стара Загора услугата е предоставена безвъзмездно.

(СН)