Месец по-рано ще бъде отворена реновираната концертна зала в центъра на Стара Загора

274
Последните довършителни работи по поставянето на изработените в Полша модерни столове вървяха през почивните дни

Месец преди първоначално планирания срок ще бъде завършен цялостният ремонт на концертната зала в някогашния старозагорски Синдикален дом, в който бяха инвестирани близо 2.4 млн. лв. Средствата са по Оперативна програма „Региони в растеж“. Ремонтът трябваше да продължи 300 дни, но изпълнителят ДЗЗД „АЙ ЕМ СТАРА ЗАГОРА“ е успял да изпълни основната част от проекта на столичното „Новиза“ ЕООД с ръководител арх. Правдомира Алексиева и залата с 521 седящи места ще бъде отворена на 26 септември. Мултифункционалната зала в центъра на Стара Загора е на два етажа, като разгърнатата застроена площ е 2 100 кв. м.

На нейната сцена игра последното си представление на 9 април 1996 година големият актьор Георги Георгиев-Гец в спектакъла „Ню Йорк хотел „Плаза“.

Концертната зала е построена през далечната 1979 година, някога тя е отговаряла на всички изисквания, но през последните 3-4 години се наложи да бъде поставяна под ключ заради опасността от пожар и компрометиране на сцената. По него време тя беше собственост на държавата, която след демократичните промени престана с поддръжката й и в крайна сметка я прехвърли на Общината.

В пълния си блясък ще бъдат показани отново керамичните пана, изработени по проект на художника Любен Пашкулски през 80-те години на миналия ХХ в.

Сред забележителностите са две огромни керамични пана във фоайето, те са били изработени през 80-те години на миналия ХХ в. от художника Любен Пашкулски и ще бъдат показани след ремонта в пълния им блясък. В паната са представени различни фигури, включително на символни за региона места, и артефакти като паметника на връх Шипка, фрески от тракийската гробница в Казанлък, житни класове, емблематичното старозагорско лъвче и др.

Първата публична проява след приключването на ремонта ще бъде концерт на цигуларя-виртуоз Васко Василев, за който билетите са разпродадени още в началото на лятото.

Христо ХРИСТОВ