Меркурий ще премине пред Слънцето на 11 ноември

113

Обсерваторията в Стара Загора предоставя телескопите си за наблюдение на рядкото астрономическо явление, наречено пасаж или транзит на Меркурий

На 11 ноември от 14:35 часа до залеза на Слънцето, което за Стара Загора е в 16:59 часа, при ясно небе ще може да се наблюдава рядко астрономическо явление, наричано пасаж или транзит на Меркурий.

Частично, както у нас, явлението ще се наблюдава в следобедните часове до залеза на Слънцето от цяла Европа, Арабския полуостров и по-голямата част от Африка. Също така частично, но сутринта от изгрева на Слънцето за няколко часа, явлението ще се наблюдава от по-голямата част на Северна Америка.

Изцяло пасажът ще може да се наблюдава от Южна Америка, източната част на Северна Америка и най-западните части на Африка. Продължителността на цялото явление е 5 часа, 28 минути и 47 секунди.

Явлението се получава, когато ние като земни наблюдатели сме точно на една права линия с Меркурий и Слънцето. Тъй като наклонът на меркурианската орбита е под 7 градуса спрямо земната, разминаването в пространството от правата линия Земя-Меркурий-Слънце е огромно. Това прави явлението рядко случващо се около датите 9 май или 11 ноември.

Последно оттук наблюдавахме пасаж на Меркурий на 9 май 2016 г., но следващият път ще бъде след 13 години – на 13 ноември 2032 г. преди обяд.

Меркурий е малка планета с диаметър 4 880 километра или малко повече от лунния. Поради малките си размери и отдалечеността си от нас видимото кръгче на планетата е само 10″, което означава, че е необходимо поне 10-15-кратно увеличение, за да се забележи тъмното кръгче на Меркурий върху слънчевия диск.

За безопасното и достатъчно комфортно наблюдение на явлението е нужен бинокъл или зрителна тръба с увеличение поне 15 пъти. Обективите на прибора трябва задължително да бъдат защитени със специални слънчеви филтри, намаляващи интензитета на слънчевата светлина до безопасни за човешките очи стойности.

Не поглеждайте към Слънцето през прибор с незащитени обективи или окуляри – това е крайно опасно за вашето зрение!

Астрономическата обсерватория в Стара Загора ще предостави телескопите си за наблюдение на явлението на наблюдателната площадка за всеки желаещ.

Между 14:30 до 17:00 часа както на наблюдателната площадка при телескопите, така и в залата за посетители ще има демонстрационно наблюдение на пасажа на Меркурий, както и разяснителни презентации и проследяване на явлението по интернет от други наблюдателни пунктове.

Входът е свободен.

Доц. Алексей СТОЕВ