Международна енергийна конференция организират в Стара Загора

128
Очаква се комплекс "Марица изток" да бъде в епицентъра на предстоящата международна конференция в Стара Загора

На 4 и 5 април в хотел „Верея“ в Стара Загора ще се проведе международната енергийна конференция „Пакет „Чиста енергия“ и инвестиции в енергетиката – реалности и предизвикателства“. Тя се организира от Института за енергиен мениджмънт с подкрепата на Асоциацията на електроенергийната индустрия в Европа – Eurelectric.

Градът не е избран случайно, тъй като в района се намира комплекс „Марица изток“.

В конференцията ще участват високопоставени представители от Югоизточна Европа, представители на международни организации, европейски институции, бизнес лидери, експерти. Те ще очертаят специфичните аспекти на темата за опазването на климата и защитата на инвестициите в енергийния сектор. Сред говорителите на форума ще бъдат Кристиян Руби – генерален секретар на Eurelectric, Брайън Рикетс – генерален секретар на Euracoal, д-р Сергий Корсунски – директор на Дипломатическата академия на Украйна, Костис Стамболис – изпълнителен директор на Института по енергетика за Югоизточна Европа, Елена Рибак – управляващ директор на украинския офис на iC consulenten (Австрия) и вицепрезидент на Съвета на Европейско-украинската енергийна агенция, Красен Станчев – председател на Борда на директорите на Института за пазарна икономика, Георги Стефанов – главен експерт „Климат и енергия“ в WWF България, Александър Загоров – конфедерален секретар на КТ „Подкрепа“, Антон Иванов – съветник към кабинета на президента на КНСБ, сектор „Енергетика“ и други. За участие в конференцията е поканен и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Организаторите уточняват, че събитието е продължение на дебата за справедлив енергиен преход за европейските въглищни региони към нисковъглеродно бъдеще, което в превод означава затваряне на въглищните централи. Затова и част от темите са свързани с бъдещи реформи в енергийния сектор и цената им в икономически и социален план, ролята на държавата в поощряването на инвестиционния процес, националните приоритети в енергетиката и т.н.

Детайли по програмата на конференцията, както и повече информация за лекторите и участниците в отделните панели, са публикувани на уеб-страницата www.emi-bulgaria.com.

(СН)