МВР разчисти всички блокади в страната и възстанови движението

84

Палатките са раздигнати от кръстовищата в София, Пловдив, Варна, както и на пътя до магистрала „Тракия“ край Стара Загора

Полицията раздигна всички незаконни блокади на пътища и раздигна палатковите лагери в страната рано тази сутрин.

Полицейските акции се проведоха едновременно в София, Пловдив, Варна, както и на пътя, който води към магистрала „Тракия“ край Стара Загора, предаде dariknews.

Възстановено е движението по всички кръстовища, които бяха блокирани, съобщи МВР. Решението за рачистването и възстановяването на движението е било взето на Коалиционния съвет вчера заради стотиците сигнали на недоволни граждани и риска да възникнат сблъсъци между тях и протестиращите, стана ясно от думите на Валери Сименов тази сутрин пред NOVA.

Под една от подадените от граждани жалби и сигнали има над 425 подписа, друг сигнал бе внесен вчера с над 100 подписа.

МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната, заявиха органите на реда.

„Отново призоваваме, както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната“, апелираха от МВР.

Движението по всички линии на обществения транспорт е възстановено в обичайния им маршрут. Преминаването през възловите кръстовища е свободно, съобщиха от Центъра за градска мобилност в столицата.

Вдигането на палатковия лагер на „Орлов мост“ е започнало малко преди 5 часа сутринта. „Бях тук, всичко беше нормално. Дойде голямо количество полиция“, разказват протестиращи. Те се оплакаха, че полицията им е причинила стрес, защото ги събудили около три и половина сутринта.

В Пловдив палатките с протестиращи са били изтласкани от кръстовището на Чифте баня около 4 часа сутринта. Те бяха блокирали кръстовището, което свързва северната и южната част на града.

Според протестиращите преди появата на полицията на място са се появили и провокатори. Палатковият лагер е преместен на тротоара.