Математикът Любомир Любенов съветва родителите на бъдещи гимназисти: Подредете предпочитанията си според желанията си

162
Любомир Любенов

„В годините като началник на Регионалния инспекторат по образованието съм наблюдавал случаи, когато при подаване на заявленията за първия етап на класиране след завършен 7 клас много родители правят статистики и хипотези за класиране, според които подреждат желанията на децата си.

И понякога грешат.

По-късно се оказва, че балът на детето им е достатъчен за прием в по-желаното училище. Но между първо и второ класиране не е възможно пренареждане на желанията.“ Това заяви за медията ни известният математик и бивш началник на РИО – Стара Загора, Любомир Любенов.

Затова неговият съвет към родителите на бъдещите гимназисти е: „Подредете предпочитанията си според желанията си. Останалото оставете на безпогрешния компютър“.

Подаването на заявление за участие в първи етап на класиране за приемане в VIII клас по държавен план-прием за учебната 2020/2021 г. започва от 3 юли и ще продължи до 7 юли включително.

Всеки ученик може да избере само един от двата начина за подаване на заявление: самостоятелно онлайн кандидатстване или чрез подаване на заявление в едно от определените училища-центрове за приемане на документи.

На електронната страница на всяко регионално управление на образованието има подробни инструкции, които улесняват родители и ученици.

В Стара Загора заявленията ще се подават в: ОУ „Кирил Христов“, V ОУ „Митьо Станев“ и VI ОУ „Свети Никола“.

(СН)