Маските през вековете

52

Причините за носенето им са различни – от полезни и функционални до абсурдни и смешни

Историческа маска на венециански лекар

Откакто човек е измислил дрехите, той постоянно се е старал да прикрие и лицето си. Причините за това са различни – от функционални и полезни до твърде абсурдни и смешни. Днес доста от тези маски предизвикват страх, предизвикан от предназначението им, а понякога само от външния им вид.

Маска на танкист от Първата световна война

За първи път подобни маски са използвани в армията на Великобритания при битката при Камбре през 1917 г. Тяхната задача била да защитават лицето на танкиста.

Маска на гладиаторите-мурмилони

Едни от най-добре въоръжените гладиатори в Древния Рим били мурмилоните, чиято екипировка тежала 15 килограма плюс масивен шлем. Маските на мурмилоните имали големи прорези за очите, на които имало едра мрежа, която предпазвала гладиаторите от смъртоносно нараняване от тризъбец или меч.

Маска на лекар по време на епидемия от чума

Тази маска е разработена в Париж през 1619 г. В дългия клюн се слагали ароматни треви и цветя, тъй като хората вярвали, че болестта се разпространява чрез неприятния мирис на разлагаща се плът, която мощно се носела във въздуха около болните от чума.

Маска на самурай

С т. нар. „менпо“, или маска за защита, самураите са прикривали лицето си непосредствено преди схватка. Освен основната си функция маската имала още и поддържаща роля за доста тежкия шлем на воина.

Маска юзда за вещици

Една от формите за публично наказание на жените, подозирани във вещерство, в Англия и Шотландия през XVI-XVII в. било носенето на подобни маски със заместител на езика. Такъв „контрол на звука“ бил предназначен за такива жени, които не изпращали директно на кладата.

Маска качулка за затворници

Този способ за прикриване на лицето се използвал в един от най-известните затвори в Австралия, намиращ се в Мелбърн, от 1842 до 1929 г. Най-опасните престъпници държали в единични килии по 23 часа в денонощието, а по време на разходките в двора ги извеждали в колпаках от груб плат, които не им позволявали да общуват помежду си.

Детски противогаз с образа на Мики Маус

Страхувайки се от започването на газови атаки след Пърл Харбър, американските военни забелязали, че противогазите за възрастни са доста големи за децата. При създаването на умалена версия на противогаз с разрешението на „Дисни“ бил взет образът на култовия персонаж Мики Маус. Били създадени 1000 образци, всеки от които трябвало да внесе игрови елемент в процеса на защитата.

Маски против слънчево изгаряне от XVI век

Тези напълно черни маски, с които било трудно да се разговаря, жените през XVI век слагали на лицата си доброволно. Задачата им била да защитят белоснежната кожа на лицата им от слънчевите лъчи, съприкосновението с които придавал на изисканите дами плебейски загар.

Маски срещу COVID-19

След започване на пандемията от COVID-19 в началото на тази година на пазара се появиха всевъзможни маски за предпазване от вируса – от хирургически до текстилни и пластмасови. Към момента никоя институция у нас не дава отговор за необходимостта от сертифициране на маските, но пък препоръката е – носете ги, те предпазват от вируса…

Маска тип „Отровно трио“

Освен лога върху фланелки протестът, ръководен от Отровното трио, роди и нов вид маски… уж срещу коронавируса, а всъщност – срещу правителството.

В материала е използвана информация от Impressio.dir.bg