Мартин Димитров: „Проектът АЕЦ „Белене“ няма как да бъде реализиран“

85

Енергийният специалист коментира за „Старозагорски новини“, че с одобрената от Министерски съвет процедура стратегически инвеститор няма да бъде намерен, но има опасност да бъдат изхарчени нови милиони на българските данъкоплатци. Димитров подчерта, че последните земетресения в района на Вранча са доказателство за риска, който евентуална втора атомна централа крие за целия регион.

– Г-н Димитров, Министерски съвет в сряда одобри процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, която ще премине през 9 етапа. Като специалист по темата реалистичен ли Ви изглежда новият подход, или е последната стъпка към окончателното отхвърляне на проект?

– Аз виждам в тези нови процедури чисто и просто опит за отлагане, защото стана известно, че до 12 месеца едва ли ще има някакво развитие. Това протакане на окончателното прекратяване на идеята за втора атомна централа на площадката на „Белене“ отваря възможността за нови сериозни разходи по този проект. Моето безпокойство е, че отново ще бъдат вложени милиони левове за процедури, анализи, работни срещи и т.н., все държавни средства. Аз винаги съм казвал, че такава централа няма да има поради различни причини, сред които е и сеизмичният риск. Има съществена опасност обаче нови средства да бъдат „заровени“ в този т.нар. „гьол“, както вече и ГЕРБ, и БСП са го правили в последните 10 години. По същество планът на Министерски съвет с 9-те етапа трябва да бъде гласуван и в Народното събрание, където аз лично нямам съмнение, че двете най-големи политически сили ще го подкрепят. Лошото в цялата тази работа е, че за нещо, което не е нужно и е сеизмично опасно, продължаваме да харчим пари.

– Разбирам, че Вашите притеснения са свързани с риска от разходването на нови милиони левове в следващата една година? Какъв обаче ще бъде резултатът от това?

– Моите притеснения и на колегите, с които в последните 10 г. се противопоставяме на проекта АЕЦ „Белене“, са свързани наистина с евентуалното изразходване на нови средства, в опит нещо да бъде направено. Дълбокото ми убеждение обаче е, че няма да бъде намерен частен инвеститор, който без каквито и да било държавни гаранции да вложи 20 млрд. лв. в подобна централа. Знаете, че за всичките тези години имаше само едно сериозно намерение на компания, която дойде, проучи възможностите и след това си тръгна. Казват, че проектът ще бъде на пазарен принцип, но въпросът е тогава защо не виждаме опашка от желаещи, ако той наистина е икономически изгоден и представлява инвеститорски интерес? Отговорът е много прост – това е изключително рисков проект, за който виждаме разчети за възвръщаемост, надхвърлящи 25 години. На фона на това държавата е показала, че може да харчи парите на данъкоплатците по напълно безумен начин, затова вече около 3 млрд. лв. са похарчени за АЕЦ „Белене“. Ето защо безпокойството ми е свързано с това, че през следващите 12 месеца ще бъдат направени нови огромни разходи. Тук се забравя нещо изключително важно – имаме обща европейска сигурност, с която ще влезем в пълен разрез, ако стартираме изграждането на подобна централа в сеизмично активен район. Затова се пропуска, че ние трябва да получим съгласие от ЕК, защото това е въпрос, който касае редица европейски държави и тяхната сигурност. Това е още една причина да смятам, че този проект няма как да бъде реализиран.

– Вашите опоненти неведнъж са заявявали, че изграждането на АЕЦ „Белене“ по никакъв начин няма да засегне производството на ел.енергия от въглищните централи в комплекс „Марица изток“. Отговоря ли това твърдение на истината?

– Категорично не отговаря на истината и аз съм убеден, че хората в Старозагорски регион вече много добре знаят това. Честно е да кажем, че хората, които искат проектът „Белене“ да се случи, ще затворят половината от българската енергетика и в това число със сигурност попада комплексът „Марица изток“. Това е в разрез с националните интереси на България. Ние от „Демократична България“ смятаме, че е много по-изгодно 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ да продължат да работят, а в тецовете от Маришкия басейн да бъдат вложени нужните инвестиции, за да могат те да отговарят на новите екологични изисквания, доколкото това е възможно с наличната технология. Това би било стратегически отговорно решение за българската енергетика. Искам да бъдем ясни, ако в последните 10 години демократичната част от нашето общество не се бе противопоставило на този проект, днес щяхме да имаме втора атомна централа. Ние от „Демократична България“ водим в момента 2 дела за спирането на „Белене“ и ще продължим да настояваме за окончателното му прекратяване. На нашите опоненти, както ги нарекохте, задаваме вече 10 години един въпрос – как с 40% производствена мощност, колкото е средната за страната, ще намерят място за новата електроенергия от АЕЦ „Белене“? Ако тази централа вече бе на разположение, какъв щеше да е процентът на производствени мощности, които щяхме да ползваме? Те няма да отговорят, затова аз ви казвам, че щяхме да оползотворяваме едва 1/4 или 25% от капацитета си. При такова малко натоварване на енергийната система щяхме да бъдем принудени да затворим огромна част от големите си източници, ето това българските граждани трябва да знаят. Аз вече съм казвал за медията ви, че най-потърпевш ще бъде Старозагорски регион. Интересното обаче е, че щом се касае за АЕЦ „Белене“, ГЕРБ и БСП гласуват заедно.

– Възможно ли е все пак енергията от втората атомна централа да бъде изнасяна към други съседни страни?

– Ако имаше такъв интерес, защо днес не произвеждаме повече от тези 40%? Истината е, че няма търсене и няма да има. Още повече, че токът от АЕЦ „Белене“ ще бъде с 50% по-скъп от настоящата цена. С повишението на цената ще спадне допълнително и търсенето. Това са тези за големи наивници. За мен е важно друго нещо. Само преди няколко седмици имахме земетресение в района на Вранча, което доказа сеизмичния риск на този район. Такъв е отчетен още през 1990 г. в доклад на БАН, а дори и специалисти от тогавашния СССР са заявили, че атомна централа в този район не бива да бъде изграждана. Т.е. не стига, че не ни е необходима, не стига, че токът от АЕЦ „Белене“ ще бъде в пъти по-скъп, а и мястото е опасно. Към това трябва да прибавим и факта, че имаме една поостаряла технология. Затова и усилията за продажбата на реакторите, които страната ни има в момента, трябва да бъдат насочени към страните от Азия, защото в Европа подобна технология е остаряла.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ