Мартин Димитров: Отдавна е налице план между ГЕРБ и БСП за строежа на АЕЦ „Белене“

209

Хората, които искат да изградят нови ядрени мощности, ще се опитат да закрият сериозна част от съществуващата българска енергетика. Това трябва да бъде ясно на хората от Старозагорски регион, твърди бившият народен представител

– Г-н Димитров, шест години след приемането на мораториума срещу изграждането на АЕЦ „Белене“ проектът за втора атомна централа отново е на дневен ред. Очаквано ли бе настоящото развитие по казуса?

– Напълно очаквано бе за мен позицията на управляващите и в частност на премиера Бойко Борисов. За себе си съм напълно наясно, че това е резултат от продължителни договорки с Москва. Отдавна е налице план между ГЕРБ и БСП за строежа на АЕЦ „Белене“. Оказах се прав, когато преди малко повече от година заявих, че дали гласуваш за социалисти, или за партията на премиера Борисов, накрая все пак получаваш „Белене“. Времето доказа истинността на моята теза.

– Само преди няколко месеца в полезрението на общественото внимание попадна сериозен анализ на БАН за нуждата от изграждането на нови атомни мощности. В този доклад в общи линии бе препотвърдено мнението на редица експерти, че дори да бъде изградена, АЕЦ „Белене“ няма пазар за своята електроенергия. При това положение как би могла да бъде обоснована нуждата от премахване на мораториума за строеж на площадката в Белене?

– Без всякакво съмнение място за произвежданата електроенергия от една нова атомна централа няма. Вътрешното потребление на ток у нас няма нужда от подобни мощности. В последните 10 години демократичната общност у нас не спря да повтаря този съществен пазарен аргумент, срещу който няма отговор. Аз твърдя, че дори на регионалния пазар няма да има търсене на тока, произведен от АЕЦ „Белене“. Това означава, че хората, които искат да бъдат изградени нови ядрени мощности, ще опитат да закрият сериозна част от съществуващата българска енергетика. Това с особена сила трябва да бъде ясно на хората от Старозагорски регион. Интересът, свързан със създаването на АЕЦ „Белене“, винаги е вървял ръка за ръка с необходимостта от затваряне на традиционно български източници на енергия, каквито са топлоцентралите в Маришкия басейн. Това е планът на хората, които условно можем да определим като ядрено лоби. В момента България ползва около 45%-50% от производствените си мощности. Другата половина остават неизползвани през близо 7 месеца от годината. Тогава идва логичният въпрос какво ще правим с тока от Белене? Тъй като пазарният принцип не предполага адекватен и смислен отговор на този въпрос, планът за изграждането на нови ядрени мощности винаги е бил свързан със закриването на част от българската енергетика, за да отворят място за АЕЦ „Белене“.

– Коя е причината с лека ръка да обърнем гръб на собствената си енергийна суровина, каквито са въглищата? Това не създава ли заплахи за националната сигурност на страната?

– Изключително сериозна заплаха. С подобно действие тежко се нарушава българският национален интерес по три прости причини. Площадката на АЕЦ „Белене“ е сеизмично опасна. За това има редица анализи и доклади. Самият факт, че толкова дълго време там се задържаше вода, е показателен за несигурността на терена. Помните как самият Бойко Борисов оприличи строителната площадка на гьол. Този факт създава у нас усещането, че изградените на терен възглавници вероятно са компрометирани. На второ място идва моментът, че не е решен въпросът със складирането на ядреното гориво. Това ще струва милиарди лева. Бъдете сигурни, че дори да се появи инвеститор, той в никакъв случай няма да поеме всички разходи. Моето лично съмнение е, че той няма да поеме дори половината от необходимата сума, в която влиза и поддръжка на централата след бъдещото й спиране и изграждането на хранилище. На трето място трябва да обърнем поглед отново към Старозагорски регион. Топлоцентралите могат да работят още дълги години и за продължаването на техния живот е нужно просто премиерът да прояви същата загриженост, каквато в момента показва към българските превозвачи. Това е належащо да бъде направено, защото аз категорично съм против българската енергетика, българските източници на енергия да бъдат жертвани с лека ръка в името на мегаломански проекти като АЕЦ „Белене“, които ще струват повече от 20 млрд. лв. Стратегически грешно е да влизаме в нова зависимост, и то касаеща собствената ни енергетика, при положение че разполагаме със собствен потенциал за близо 50 години напред. Аз обаче вярвам, че въпреки договорката между ГЕРБ, БСП и Москва, разумно мислещите хора ще съумеят да спрат този пълен абсурд. „Белене“ не е инвестиционен проект. Не може да бъде, защото той има ужасяващо много пробойни.

– Г-н Димитров, аргументите, които в момента изтъквате, по същество са се доказали в годините, но към днешна дата има нов съществен момент около казуса АЕЦ „Белене“ – появява се стратегически инвеститор. Т.е. поне на теория страната няма да се ангажира финансово с подобно бреме. Освен това управляващите са категорични, че няма да има никакви държавни гаранции и задължително изкупуване на ток.

– Дълбоко се съмнявам, че ще се стигне до намирането на реален инвеститор за този проект. Аз самият съм ставал свидетел как на мястото на площадката са водени частни компании и всеки път детайлният анализ показваше, че това е неизгодна инвестиция. Имам пълната убеденост, че каквито и инвеститори да се появят, каквато и националност да имат, те ще говорят отличен руски, ако разбирате какво имам предвид. Това с инвеститора е по-скоро заблуда, но българските граждани не трябва да бъдат лъгани. Дори да има инвеститори, които са готови да налеят някакви средства в този мегаломански проект, това няма да покрие и половината от нужната сума. Сметката включва затварянето на реакторите един ден. Сметката включва складирането на хранилище, което е стотици милиони. За тези дейности съм сигурен, че инвеститорът няма да плати. Планът, който ни се разиграва в момента, е да се появи потенциален инвеститор, който да извади само една част от нужната сума, а останалата да бъде осигурена от държавата. Идеята е хората просто да не се усетят, че те самите ще платят сметката. Това е сценарият. Ако „Белене“ въпреки всички усилия бъде построен, токът от него ще бъде в пъти по-скъп, дори от повечето ВЕИ-та в момента. Няма база за сравнения с ТЕЦ-овете, които предстои да бъдат жертвани за него. АЕЦ „Белене“ ще бъде предпоставка за рязкото повишение на цената на тока в България и се надявам, че всички хора ще си дадат ясна сметка за този неизбежен факт.

Интервюто подготви:
Живко ИВАНОВ