Мария Жекова, кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ: Искам да дам нещо повече от себе си на Стара Загора. Градът ни е с изключителен потенциал

958

Мария Жекова е родена в с. Таймище, област Търговище. Тя е магистър „Електроинженер“ от ВИММЕСС, гр. Русе. Работила е 10 години като електро проектант и 3 години в Технологичен център по роботика и автоматизация. От 1991 г. е в частния бизнес. В момента е управител и съдружник във фирмата за опаковки „Ате Пласт“.

– Г-жо Жекова, заемате седмата позиция в кандидатската листа на ГЕРБ. Представител сте на т.нар. гражданска квота. Кое Ви мотивира да се включите като кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ?

– В последните години Стара Загора се промени изключително много в положителна посока. Тук визирам както озеленяването, екологията, така и модернизирането на обществения транспорт. Няма как да подминем и онова, което се прави за цялата инфраструктура – от образованието и културата до междублоковите пространства и детските площадки. Десетки хубави неща. Получих покана и прецених, че има какво да дам на Стара Загора за по-доброто бъдеще на нашия град.

– Защо се доверихте точно на тази политическа сила?

– Съвсем честно ще призная, че аз харесвам и одобрявам работата на кмета Живко Тодоров. Познавам го много добре от многобройните срещи, които сме организирали в Клуба на работодателя, както и десетки други съвместни събития с Община Стара Загора. Харесвам стила му на работа. Получих покана от ГЕРБ и реших да приема, разбира се, след като се допитах до моето семейство. Признавам си, че гледам на това решение по по-особен начин. Не смятам, че с тази стъпка на практика влизам в политиката. Местният вот като същност е много по-различен от парламентарния или европейския. Подкрепям изцяло програмата на Живко Тодоров, който е представител на партия ГЕРБ. Именно това е в основата на прякото ми участие в местните избори в община Стара Загора. Моята лична мотивация е да дам нещо повече на този град. Аз харесвам Стара Загора, където живея вече четири десетилетия. Стара Загора е индустриален град. Преди години имаше изключително много предприятия и радващото е, че именно тук голяма част от тях се съхраниха. Това, като представител на частния сектор, винаги ми е харесвало. Една голяма част от инженерните специалисти, които се отделиха от затворените предприятия, се насочиха успешно в частния бизнес. Затова Стара Загора продължава да бъде силно индустриален град, който се развива и има страхотни перспективи пред себе си.

– Споменахте за контактите си през годините с Живко Тодоров. Срещна ли в негово лице частният сектор подкрепа?

– Моето мнение е, че в последните 8 години предприемачите в града намериха в Живко Тодоров не само подкрепа, но и разбиране. Преди няколко години само загатнахме за необходимостта от създаване на нова икономическа зона на Стара Загора, а днес вече имаме такава. Ефектът е поразителен. Кметът Тодоров прояви такава ангажираност и така прие присърце тази идея, че за толкова кратко време ние можем да се похвалим вече с обособена Индустриална зона „Загоре“ и първи инвеститор.

– Като предприемач, човек, който осигурява работа на толкова много хора, каква е оценката Ви за перспективата пред икономическата зона на града ни? Ще успеем ли да привлечем инвеститори, които да дадат нужния тласък, за да настигнем град като Пловдив, който е даван много често за пример?

– Истина е, че Пловдив много дълго бе търговски град. През последните 15 години, с обособяването на Индустриална зона „Тракия“, дръпнаха много напред. Аз съм напълно убедена и уверена, че старозагорската икономическа зона има сериозна перспектива за развитие. Когато преди време обсъждахме дали да има подобна зона, или не, имаше много гласове, че видиш ли няма достатъчно работна ръка за местните предприемачи и техните фирми, а ние сме тръгнали да каним външни. Аз не споделям това виждане. Колкото повече се развива един град, толкова по-добре. Работещи винаги ще се намерят, когато имаме добри условия на труд, добро заплащане и наистина добри инвеститори. Стара Загора вече спокойно може да бъде определена като едно от наистина добрите места за живеене у нас. Нашата задача е градът ни да стане още по-приятен и развит и това ще се случи с развитието на Индустриална зона „Загоре. Тя има изключителен потенциал и възможност да се разширява.

– Какво казва Стара Загора на потенциалните инвеститори? Заповядайте при нас, защото…

– Защото тук ще има изключително добри условия за развитие на вашия бизнес. Намираме се в центъра на България, разполагаме с изключително добра транспортна свързаност, предоставяме всякаква инфраструктура и комуникации. Наред с всичко останало в лицето на Община Стара Загора потенциалните инвеститори ще имат истински партньор. Вярвам, че разполагаме с добри условия.

– Г-жо Жекова, на няколко пъти казахте, че Стара Загора се развива. Кои са промените в последните години, които бихте определили като ключови за облика на града?

– Стара Загора се промени генерално. Тук говорим за инфраструктура, за паркове, за градска среда. Имаме прекрасни зелени площи, които, уверена съм, могат да бъдат поддържани от Общината. Би било чудесно да бъдат създадени и нови паркови територии. Ще се повторя, но за мен в обществения транспорт бяха направени истински чудеса. Сега беше обявено, че градът ни ще се сдобие с електробуси със зарядни станции. Да не забравяме, че около реализацията на този мега проект бяха направени европейски спирки и информационни табла. Това, което гледахме в Германия и се възхищавахме, дойде при нас. Предстои да подобрим транспорта между общинския център и близките села. Много ми се иска нашите работници и техните семейства да живеят именно в малките населени места. Това ще стане с по-добри условия и по-добра свързаност. Искам да се върна няколко дни назад и по-точно до първия учебен ден. Бяхме в СУ „Иван Вазов“, с което имаме много сериозни контакти. Опитваме се да стигнем до най-малките деца, до тази съзидателност, която липсва в училищата и българското образование. Поради тази причина бях на откриването на учебната година в това учебно заведение. Там са учили моите деца и аз знам какво беше и виждам колко добре изглежда днес сградата на СУ „Иван Вазов“ след ремонта. Подобно цялостно обновяване на образователната инфраструктура видяхме в още много училища и детски градини в града. Това показва, че тук се работи. Какво да кажем за централната пешеходна зона. Имаше много коментари, но аз ще кажа само едно нещо. Преди седмица имах възможността да посетя Виена, къде видях, че пешеходната зона е абсолютно идентична с тази в Стара Загора. Признавам си, че почувствах гордост от факта, че центърът на нашия град има австрийска визия. Не искам да пропусна и наистина прекрасното намерение градът ни да се сдобие с център за развитие на даровити деца. Подкрепям тази инициатива с цялото си сърце и ще съдействам колкото мога. Стара Загора може да се гордее, че разполага с изключително талантливи деца, притежаващи невероятна дарба.

– Отворихте темата за дуалното образование. Като човек, който е пряко ангажиран с този процес, какво смятате, че още може да бъде направено. Как Вие, ако бъдете избрана за общински съветник, бихте могли да се ангажирате в тази сфера?

– Преди всичко говорим за един трудно решим проблем, който е резултат от един 30-годишен деструктивен процес, в който се опитахме да унищожим почти всичко създадено. Ние на практика имахме дуално обучение. Трябва просто да го възстановим. Тук обаче не става въпрос само да променим съзнанието и нагласата на учениците. Трябва да извървим пътя на промяната по отношение на нашите служители във фирмите. Защо казвам това? Защото нашите служители продължават да гледат на тези ученици просто като на едни стажанти. Те не приемат насериозно възможността ученикът след година да бъде служител във фирмата. Въпреки негативизма вярвам, че макар и с бавни стъпки положителният резултат ще дойде.

– Кое стои зад успеха на управляваното от Вас предприятие „Ате Пласт“?

– Опитваме се да изградим семейство тук, в компанията, и смятам, че колективът ни е на високо ниво. 186 души работят при нас. Тази година отбелязахме 25 години от създаването на фирмата. Работим и продаваме своята продукция в 26 страни. Много от нашите клиенти не бяха чували дори за България. На практика с дейността си популяризирахме Стара Загора сред нашите партньори.

– Г-жо Жекова, каква ще бъде Вашата ангажираност, ако бъдете избрана за общински съветник?

– Ще дам всичко от себе си. Не съм човек, който остава нещата наполовина. Поема ли ангажимент, ще го изпълня. Всеки, който се обърне към мен с някакъв проблем, може да разчита напълно на моята ангажираност и съдействие. Мога да помогна на Стара Загора. Идустриализацията е моята сфера и знам, че има какво да бъде направено в това отношение, особено в полето на професионалното обучение. Въпрос, който е тясно свързан с Индустриална зона „Загоре“. Разбира се, Живко Тодоров влиза в настоящата предизборна кампания с програма, за чието осъществяване ще работя и аз самата. Аз съм изключително праволинеен човек. Като ръководител мога да се похваля с богат опит по отношение на контактите с хора. Директен човек съм и за мен участието в дейността на Общинския съвет, ако ми бъде гласувано доверие, ще бъде интересно предизвикателство. Общото в политиката и в бизнеса е диалогът. Вярвам, че на 27 октомври нашите съграждани ще подкрепят както мен, така и Живко Тодоров, защото градът е коренно променен!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!