„Марица изток“ и днес спаси електроенергийната система на България

3206
Данните на ЕСО днес в 14:37 часа

Ако не бяха въглищните ТЕЦ, нямаше кой да осигури липсващите мощности от спрения пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

„Електроенергийният системен оператор днес активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ от електроенергийната система в 1:16 часа тази нощ“, съобщиха по обяд от ЕСО.

Медията ни припомня, че пети блок на атомната централа спря неочаквано работа, а обяснението, което дадоха властите, бе, че „причината за изключването е задействане на защита по време на рутинни операции“.

„ЕСО осигурява стабилната и непрекъсната работа на електроенергийната система“, се казва още в съобщението на оператора.

Всъщност енергийната сигурност на България и днес беше осигурена от комплекс „Марица изток“ – основно от ТЕЦ „Марица изток 2″, който активира допълнително два свои блока, за да компенсира спрения пети блок на АЕЦ“ Козлодуй“ (един от двата, с които разполага), и увеличаване на мощностите на т.нар. американски централи в комплекса.

Според данни на ЕСО в 12 часа днес въглищните ТЕЦ са имали 49.53% дял от общото производство на ел.енергия в страната, а два часа по-късно 50.82%.

Въпреки че в прессъобщението си от ЕСО споменават за активирането и на водноелектрическите централи, де факто такова не е имало, тъй като данните им сочат 8-9% дял, при 21-24% само преди няколко дни.

А ширналите се по поля и планини фотоволтаици, дори и при днешното слънцегреене, имат само 4-5% принос за енергийната ни система.

Тоест отново комплекс „Марица изток“ спаси България от дискотечен режим на тока.

Това, за което обаче трябва да се замислят нашенските политици и евродепутати, е: как ще бъде гарантирана енергийната сигурност на България и в ситуация като днешната. Вместо да се кланят пред зелените евромераци и жадните за пари екоорганизации, чиято единствена цел в момента е ликвидирането на въглищните централи. Защото, ако те имаха намерението наистина да бъдат намалени въглеродните емисии, биха подкрепили проекти на въглищните ТЕЦ за улавяне на парниковия газ. Техният фокус обаче е в екзотиките – производство на ток от фотоволтаици, ветрогенератори и прескъпия водород, нито една от които е неприложима за България в зимни условия… или при спиране на блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Йовка НИКОЛОВА