Марешки: Няма да бягам, ще се защитавам в България

127

Аз ще бъде единственият българин, ако Върховният съд потвърди присъдата, който ще бъде осъден за това, че иска наем за своя собственост, заяви зам.-председателя на НС

Лидерът на партия ВОЛЯ и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки е категоричен – няма да бяга от страната и ще се защитава пред съда в България.

Това заяви той ден, след като на втора инстанция Апелативният съд във Варна го осъди на 4 години затвор за рекет и изнудване. Според магистратите той и негова съучастничка са изнудвали мъж за сума от 10 000 лева, която трябвало да е месечен наем за пицария. Престъплението е било придружено с унищожаване и повреждане на имущество.

Още вчера варненският бизнесмен категорично заяви, че не е извършил нищо незаконно, изнудване не е имало и че е смешно да се смята, че ще рекетира някого за такава сума, предвид бизнеса, който има с вериги от аптеки и бензиностанции.

„Както първата присъда на първа инстанция, че съм невинен, както и тази, че съм виновен, са междинни звена. Важното е какво ще каже третата инстанция. За по-голямата част непредубедени зрители е ясно, че аз съм невинен“, обяви Марешки пред Нова телевизия.

„Моментът е подбран много добре, за да може след няколко дни в доклада пред Брюксел да се покаже, че в България има осъден политик, макар и не на първа инстанция, и че съдебната система е независима“, подчерта той.

„Аз ще бъде единственият българин, ако Върховният съд потвърди присъдата, който ще бъде осъден за това, че иска наем за своя собственост. Ще поясня – на мястото има два имота, единият е част от заведението, което моя семейна фирма е продала на Красимира Колева (също осъдена по делото – б.р.), така че много добре знам кое е мое и кое не. Наемателят на имота абсолютно беззаконно се е разширил в моя и трябва да стане ясно“, допълни лидерът на ВОЛЯ и се закани, че ще изпрати на всички съдии от Върховния касационен съд скици на имота.

Той подчерта, че искат да очернят името му: „За четири години не можаха да намерят нито една корупционна сделка“.

Депутатът заяви още, че ако бъде признат за виновен, няма никакво намерение да бяга от страната.

„Ще се защитавам в България. Вярвам, че накрая справедливостта ще възтържествува“, каза още той.