Малките фирми излизат на свободния пазар на ток от 1 октомври

130

От 1 октомври малките фирми ще трябва да излязат на свободния пазар на ток. Това решиха депутатите от Комисията по енергетика с промени в Закона за енергетиката, съобщи bTV.

Според разчетите това ще засегне около 300 000 небитови абонати, които ще трябва да сключат договори с отделни доставчици. По този начин на регулирания пазар ще останат само домакинствата.

Енегийният министър Теменужка Петкова обясни, че сега е подходящ момент това да се случи. Целта е да се премине към изцяло пазарни механизми, които да гарантират конкуренцията и справедливи цени на енергията.

По думите на министър Петкова това няма да доведе до увеличение на цените за бита.Петкова е на мнение, че промените в закона ще бъдат и добър сигнал за Европейската комисия, защото България е сред последните държави в ЕС, чийто пазар не е напълно либерализиран.

Председателят на КЕВР Иван Иванов също изрази подкрепа за законопроекта, предаде news.bg.

Той заяви, че Комисията ще съобрази своето годишно ценово решение с разпоредбите на закона, ако той бъде приет в този вид. По думите му, това означава, че за битовите потребители то ще важи от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г., докато за небитовите този срок ще бъде тримесечен, след което те вече няма да присъстват на регулирания пазар.