Макрон готов на компромис по пакета за мобилност

266

Френският президент Емануел Макрон е склонен на компромис по пакета за мобилност. Тази реформа бе необходима, каза той на брифинг в НДК след срещата за Западните Балкани днес.

Макрон увери, че отчита спецификите на транспорта у нас. Той се надява на решения по темата през септември. Иска обаче да се защитят социалните права на превозвачите, предаде news.bg.

Френският президент обаче ни попари за членството в Шенген. Първо трябва да се направи реформа. Но пък сме се справяли качествено, коментира той. Франция подкрепя България за Еврозоната, обясни още френският държавен глава.

На брифинга след срещата в НДК Еманюел Макрон коментира актуалните теми за САЩ и Иран. Според него те са тест за суверенитета на Европа.

Решенията за Иран и търговията били много ясни. Никакви разговори със САЩ не са възможни, без освобождаване на митата, отсече Макрон. В противен случай Европа, която изпълнявала споразуменията на СТО, щяла да отговори.

Потвърждаваме споразумението с Иран от 2015, изтъкна той. Франция подкрепя предложенията на ЕК за Иран. Европа трябва да бъде обединена и силна, смята Еманюел Макрон.

Франция е за по-суверенна и по-единна Европа, подчерта президентът. В наш интерес е да изградим истински европейски суверенитет и да свържем Западните Балкани с ЕС, каза той, но не и за сметка на суверенитета на общността. Според  Макрон присъединяване може да има, след като самият ЕС се реформира. Той настоява и за реформа в Еврозоната.