Майцеубиец влиза в затвора за 32 месеца

816

32 месеца ще прекара зад решетките обвинен за смъртта на възрастната си майка пенсионер от Казанлък, който беше арестуван на 26 април м.г., след като сам съобщи в местното РУ „Полиция“, че е намерил родителката си починала в семейното им жилище.

70-годишният Веселин Генчев е признал в хода на досъдебното производство, че многократно е нанасял побой над 94-годишната си майка Надежда Георгиева. При аутопсията по тялото на издъхналата от задушаване старица са били открити множество сини и стари наранявания, а 7 от ребрата й били счупени. Според съдиите всички тези травми причинили трайно затруднение за движение на жертвата, от което се развили мастна емболия и тромбоза на белодробната артерия, които пък довели до дихателна недостатъчност и настъпил летален изход.

Генчев е бивш технолог в специализираното в областта на оръжейната промишленост НИТИ ЕАД, след пенсионирането си той се алкохолизирал и непрекъснато тормозел майка си, разказват съседите в кооперацията на улица „Розова долина“. Те много пъти предлагали на баба Надежда да отиде в старчески дом, за да се отърве от побоищата, но тя все хранела надежда, че синът й ще се очовечи.

Фаталният побой е бил нанесен посред бял ден на 25 май м.г., жертвата часове наред е умирала, докато мъртво пияният извършител спокойно спял на метри от нея, коментират при задържането му изумени от гледката полицаи.

Съдебното дело е гледано в условията на съкратено производство, повдигнатото обвинение е било за нанесена средна телесна повреда и настъпила по непредпазливост смърт. Това е осигурило сравнително снизходителната присъда, зачетени са и месеците, които Генчев е прекарал с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Христо ПЕТРОВ