Майстори на менте-дипломи се разминаха с условни присъди

214

С условни присъди от 2 и 1 години се разминаха задържани през август м.г. в хода на специализирана акция на полицията в Казанлък майстори на изкусни ментета на дипломи за завършено образование.

Пръв в ареста тогава попадна на 22 август 39-годишният Кирил Джагалов, от чийто автомобил „Пежо“ полицаите иззеха 10 съвършено направени свидетелства за завършено основно образование основно от училище „Св. св. Кирил и Методий“ в село Розово. При обиск от офиса на Джагалов са били иззети множество печати на различни институции, ксерокопия и оригинални документи със саморъчно поставени подписи и снимки.

Аналогични веществени доказателства са били иззети и от вече осъждания, но реабилитиран собственик на половин дузина фирми с над 0.5 млн. задължения към НАП 47-годишния Велизар Сапунджиев.

Според разследващите двойката фалшификатори е обслужвала основно клиенти от ромски произход, които са използвали ментета, за да се сдобият с шофьорски книжки. Между 200 и 500 лв. струвал фалшификатът, никой не е в състояние да каже колко дълго е работила „печатницата“.

В открито заседание от 16 май Районен съд – Казанлък, е одобрил споразумение между подсъдимите и наблюдаващия прокурор, по силата на което Джагалов е осъден на 1 година затвор при 3-годишно отлагане изпълнението на наказанието, а Сапунджиев е получил 2 години с 4-годишен отлагателен срок. Двамата ще трябва да заплатят общо 5 605 лв. за направените досъдебни разходи, на Джагалов са върнати компютрите и ксерокс.

Христо ДИМИТРОВ