Майка се ожали във ФБ, че детето й получило гърч след отказан прием в старозагорска болница

784

Каква е истината?

Майка от Стара Загора публикува в социалните мрежи, че е потърсила лечение на детето си в две болници в града, но не е попаднала на адекватно лечение. Тя споделя, че детето й е на година и седем месеца и е било с близо 40 градуса температура. Случаят е от 22 януари.

„Тръгнахме незабавно към неотложния кабинет, при което имаше опашка чак отвън. Нямахме време, тръгнахме към Болница „Тракия“, прегледаха го и премериха температурата 39.7 градуса, при което докторката ни пита имаме ли нещо за температура. Прегледа го и каза, че най-вероятно е инфекция. Тръгнахме към колата, сложих детето да седне и то започна да се тресе, скова се и обърна очите“, споделя майката Мариета Иванова, цитирана от агенция „Фокус“.

Родителите са се върнали обратно в Болница „Тракия“ и лекарката ги насочила към Спешното. Там са сложили на детето кислородна маска и са му дали лекарство за температурата, след което са ги закарали с линейка към Инфекциозното отделение на областната болница (б.р. УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“). Майката се оплака, че там е попълвала документи около 40 минути, след което е била приета.

Към момента детето е настанено в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, уточняват от агенцията.

„По повод поста ми искам да кажа, че ядът ми не е към хората, които работят в болничните заведения, а към системата на здравеопазване, която иска да погуби всички нас. В Инфекциозното отделение хората правят всичко възможно да ни помогнат, виждам го, благодаря им от сърце! Но това губене на време в писане на бумащини за прием, както и прехвърлянията, не го разбирам! Извинявам се, ако съм наранила хората, работещи тук, с думите си. Простете, паниката е голямо нещо“, казва майката.

От Болница „Тракия“ днес изпратиха до медията ни отговора на началника на детско отделение и дежурния педиатър, който публикуваме дословно:

„На 22.01.2023 г. към 12:00 ч. е прегледано дете на 1 г. 7 м. възраст в Спешно приемно отделение на МБАЛ „Тракия“ по повод на фебрилитет над 39 С, гърч и ентероколитни прояви. Осъществен е преглед от специалист с оценка състоянието на детето и e приложено антипиретично, антиконвулсивно и противоедемно лечение.

След овладяване на спешното състояние на детето на родителите е обяснено, че анамнестични и клинични данни насочват за заболяване с инфекциозен причинител, което налага транспортиране до единствената в областта Клиниката по инфекциозни болести.

Спешен екип от Болница „Тракия“ транспортира детето с реанимобил на Болница „Тракия“ до Клиника по инфекциозни болести на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ АД за продължаване на лечебнодиагностичния процес. Родителите са информирани от дежурния екип за състоянието на пациента и необходимостта от хоспитализация. На детето е оказана спешна и адекватна специализирана медицинска помощ“.

След извършена проверка във връзка с публикацията от УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ съобщиха:

„Детето е било прегледано от лекар в друго лечебно заведение, където към момента на напускане на кабинета е получило гърч, което е наложило транспортирането му до УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Транспортирано е от екип на Спешен център до Клиниката по инфекциозни болести с поставена кислородна маска.

Прегледано е от лекар-специалист по инфекциозни болести и е предложена хоспитализация. Настанено е в единственото налично свободно за денонощието помещение до получаване на резултатите. Изследванията в т.ч. и направеният РСR тест доказват инфекция от грип. Всяка терапия и диагностични подходи предварително са били внимателно обяснени на родителя от лекуващия лекар. На следващия ден детето и майката са настанени в освободена болнична стая.

Независимо от претоварената дейност на екипите от Клиниката по инфекциозни болести и заетостта на леглата, на детето е оказана адекватна, своевременна лекарска помощ и в момента на същото се провежда терапия в лечебното заведение.“

Да, безспорно паниката на майката е била голяма, но вероятно по-голямата паника е създадена от стряскащото заглавие „Дете получи гърч след отказ от прием в болница в Стара Загора“!

(СН)