Майка, зарязала децата си, ще застане на подсъдимата скамейка

28

32-годишна жителка на град Николаево ще бъде изправена пред Темида за брутално изоставяне на непълнолетните си деца в продължение на повече от година и отказ да се погрижи за тяхното физическо оцеляване и възпитание.

Зюмбюла А. напуснала страната през 2018 година и заживяла в Англия, след като се разделила с приятеля си, баща на най-малкото й, 13-годишно момче. За Албиона заедно с нея отпътували и всичките й три деца. Няколко месеца по-късно хлапетата били върнати в България, като уж грижата за тях поели родителите на жената.

Грижите обаче се оказали повече от формални, в продължение на около година 13-годишното момче станало неизменна част от кримиконтингента, десетки пъти било задържано за кражби и настанявано в интернат, откъдето обаче направило серия от опити за бягство.

Междувременно Зюмбюла се завърнала обратно в страната и заживяла в николаевската ромска махала, но не проявила и най-малко желание да прибере при себе си децата. Според прокуратурата тя е осъществила престъпление по смисъла на чл. 182, ал. 1 от НК и затова ще трябва да понесе съдебна отговорност. Най-вероятно ще й бъде наложена само административна глоба, тъй като е неосъждана, коментират юристи с опит в материята.

Петър ХРИСТОВ