Майката на загинал моторист поиска смърт за виновника

1447
28-годишният британски поданик Ахмед Ариф бе докаран в съдебната зала с белезници на ръцете. Майката на загиналия при катастрофата мотоциклетист Георги Младенов със сълзи на очите поиска смъртна присъда за виновния

Оставиха за постоянно в ареста британеца Ахмед Ариф, който твърди, че не разбрал за катастрофата

Плачеща и с викове „Убиец! Смърт за теб!“, майката на загиналия 42-годишен моторист Георги Младенов пресрещна днес в кулоарите на Съдебната палата в Стара Загора обвиняемия за тежкото пътно-транспортно произшествие британски гражданин. Едва удържана в скръбта си от представители на съдебната охрана, облечената в траур жена сподели, че току-що се е върнала от гроба на сина си и дошла да види очи в очи виновника за трагедията. Окованият в белезници 28-годишен поданик на британската кралица Ахмед Ариф запази пълно мълчание и отказа да говори пред медиите под претекст, че не разбира български. Мъжът е в България от 4 години, за да учи хуманна медицина в Тракийския университет, разкриха запознати с досъдебното производство.

Припомняме, че тежкото произшествие се случи вечерта на 3 октомври на кръстовището на ул. „Генерал Столетов“ и ул. „Цар Иван Шишман“ до Езиковата гимназия в Стара Загора при светещ червено светофар. Освен мотоциклетиста, който почина в Спешното приемно отделение същата вечер, при инцидента тежко пострадаха 16-годишно момиче и 53-годишен старозагорец, чакащи да светне зелен светофар на кръстовището. Веднага след кървавата трагедия британецът е изоставил колата си на метри от местопроизшествието и е направил опит да се укрие в парк „Пети октомври“. Той е бил заловен благодарение на няколко ученици, които станали неволни свидетели на катастрофата. Младежите успели да разберат кой е беглецът и след кратък разговор по телефона с него го повалили на земята и изчакали униформените полицаи да го закопчаят. За постъпката си те ще бъдат наградени от ръководството на МВР, съобщи пред медиите директорът на Областната дирекция старши комисар Николай Колев.

Служебен защитник на британеца е адвокат Мария Райчева. Пред нея и съдебната охрана чужденецът изразил недоволството си, че жена ще го защитава, това противоречало на религиозните му вярвания. В хода на предварителното производство е установено, че Ариф е бил надрусан зад волана на личното си БМВ, той е направил няколко изключително груби нарушения на Закона за движение по пътищата. Установено е също, че Ариф има една глоба за пътно нарушение. Чужденецът е взел свидетелство за правоуправление едва преди 3 месеца. Колата е била прехвърлена нотариално на негово име, но не е била пререгистрирана в КАТ. При опита си да избяга от местопроизшествието, той е взел със себе си документите на автомобила.

Пред съда мъжът заяви, че не е разбрал първоначално какво точно се е случило и продължил да кара, след това слязъл от купето и се върнал назад и дори направил опит да помогне на раненото момиче, но се изплашил и затова побягнал.

Защитата на Ариф поиска съдът да постанови „домашен арест“ или парична гаранция с аргумента, че съдебното му минало е чисто и че има квартира, където може да се настани.

Дежурният съдия от Окръжен съд – Стара Загора, обаче определи британецът да остане за постоянно в ареста. Защитата възнамерява да обжалва пред Пловдивския апелативен съд, заседанието е насрочено за 15 октомври.

Христо ХРИСТОВ