Ляворадикалната вълна ще стигне и до нас

113

Това твърди политическият анализатор и представител на групата на Европейските консерватори в България Кристиян Шкварек

– Г-н Шкварек, в САЩ, а вече и в Западна Европа, ставаме свидетели на едни т.нар. протести. Виждаме обаче кадри, които често показват и престъпни действия. Как определяте Вие тези процеси?

– Всичко започна по един начин, а се превърна в нещо друго. В началото бяха малки по размер протести „Black lives matter“ уж срещу полицейското насилие срещу чернокожи, които прераснаха в грабежи и мародерства. Сега имаме трета трансформация и това вече е почти общонародно революционно движение, което е огромно по своите размери. Хората не разбират за какво точно става въпрос, защото 68%, дори според десни, консервативни изследвания, подкрепят това движение. Вече дори републиканци в САЩ и консервативни политици в Англия и Франция започват да го подкрепят. Това движение, което в превод на български означава „черните животи имат значение“, има официални искания, които буквално зоват за репарации за всички чернокожи в Америка, премахване на полицията и други неща, които са близко до троцкистките движения отпреди век.

– Въпреки че се говори срещу расизма, за равенство и т.н., поне според мен вече говорим за политическо, а не за етническо противопоставяне, защото на тези т.нар. протести виждаме много бели хора. Можем ли да говорим за развитие на някакъв нов вид ляв радикализъм в Съединените щати и Европа?

– Да, абсолютно можем. Движението е и двете, защото небелите го подкрепят изцяло, без значение от политическите си възгледи. 89% от небелите в Америка гласуват за Демократическата партия, т.е. по чисто расов етноцентризъм. Сред белите вече разделението е между либерали и консерватори, леви и десни. Всички бели либерали подкрепят въпросното движение, защото то, по своята същност, е революционно, ляво, което се опитва да премахне наследството на белите в Америка и Западна Европа. Видяхме, че имаше абсурдни нападения срещу статуите на Чърчил в Англия, на Бисмарк в Германия. Двете неща са свързани. Не отделяйте лявото от расовото. Лявото в момента е взело мантията на историческата „вина“ на белите. То иска да ни накаже. Това е ляво движение, което води расова война.

– Президентът на САЩ Доналд Тръмп изглежда сякаш самотен в тази битка, една последна надежда на десния, на консервативния човек. Виждате ли шансове за него да спечели президентските избори през ноември?

– Електоралната система в Щатите е по-особена. Там има категорично републикански и категорично демократически щати. Изборите се решават от няколко щата, които по принцип са на кантар. Преди 4 години Тръмп спечели заради непопулярната кандидатура на Хилъри Клинтън. Реално Тръмп не е взел повече гласове, отколкото Мит Ромни, Джон Макейн и Джордж Буш преди години. Резултатите зависят от това дали демократите ще се обединят изцяло около кандидатура на Джо Байдън.

– Смятате ли, че дебатите между кандидатите ще наклонят везните? Според мен Байдън няма особени шансове в словесна битка срещу Тръмп…

– Аз съм на Вашето мнение. Според мен Тръмп ще смачка Байдън в дебатите. Доналд Тръмп е изключително умел в тези словесни битки. Той изключително умело борави с популистичната нотка – да му даде първо прякор, после да го осмее. Вече му измисли прякора „Спящият Джо“. Към момента Байдън изглежда малко неадекватен.

– Да обърнем сега внимание към Европа. Вие сте представител за България на групата на Европейските консерватори и реформисти. Ляворадикалното движение започва да се разпростира и в Европа. Виждате ли опасност за съществуването на сегашния ред на Стария континент?

– Да, виждам такава опасност. Във Франция е наболяла ситуацията, в Швеция, разбира се, както винаги в Холандия. Не бива да се успокояваме, че тези процеси нямат да дойдат и при нас. Процесите по урбанизация, забогатяване на обществото и най-вече секуларизация създават едно атеистично ново поколение. Тези млади хора са в основата на „Black lives matter“. Те изпълняват в момента едни, по своята същност, религиозни обреди по целуване и миене на краката на чернокожи на публични места, по молене с вдигнати ръце, че няма да бъдат расисти и т.н. Тези хора изгубиха своята традиционна християнска религия. Човешката природа е такава, че човек има нужда от религия. В момента е тази. Всичко това вече започва и в Източна Европа. Това ще се случи в близките две или три десетилетия и в България.

– Виждате ли в България консервативни сили, които биха могли, ако не да стопират, то поне да забавят този процес?

– По-скоро виждам подобни сили в обществената, а не в политическата сфера. В политиката разделението сякаш все още е леви срещу десни, русофили срещу русофоби, а не либерали срещу консерватори. Този дебат тепърва предстои да се развива в България.

Въпросите зададе:
Десислав ТЕНЕВ