Любомир Стефанов: Процесът който стартира с развалянето на коалицията ще бъде завършен със свалянето на правителството

189
Политическият анализатор и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов

„Вървим към нови избори“, коментира  за „Старозагорски новини“ политологът

 – Г-н Стефанов, след многочасови дебати и с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и двадесетте представители на „Има такъв народ“ председателят на парламента Никола Минчев бе отстранен вчера. Сбъдна се прогнозата за оформяне на ново парламентарно мнозинство. Какво следва от тук нататък?

– Това, което следва, е гласуването за актуализацията на бюджета. Действието е в развитие, поради което е нужно да поизчакаме с изводите. Ще бъде интересно да видим доколко устойчиво е новото парламентарно мнозинство в лицето на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ядрото от „Има такъв народ“, което е групирано около своя лидер Слави Трифонов. Първите сигнали сочат, че процесът, който стартира преди седмица с развалянето на коалицията, ще бъде завършен до край със свалянето на правителството на Кирил Петков. Таймерът е включен.

 – Ако погледнем назад в демократичната история на България след промените през 1989 г., кое събитие ще се разигра в 47 Народно събрание? Това от 1992 г., когато заедно с председателя на парламента Стефан Савов пада и кабинетът на Филип Димитров или трябва да погледнем към 2005 г., когато отстраняването на проф. Огнян Герджиков бе съпроводено със съхраняване на правителството на Симеон Сакскобурготски?

– Не мисля, че в настоящата ситуация ще станем свидетели на събитията от 2005 г.. По-скоро трябва да потърсим сходство със събитията от 1992 г., когато ДПС имаше ключовата роля за свалянето на Филип Димитров. Ще видим същото. Отстраняването на председателя на парламента като предвестник на последващия крах на управлението.

 – Отиваме към нови избори?

– Народните представители водят страната в тази посока.

 – В продължилите няколко часа дебати по вота на недоверие към председателя на парламента от ГЕРБ и ДПС се чуха послания, че свалянето на Никола Минчев трябва да послужи като сигнал за управляващите да започнат да търсят диалог, ако не искат и правителството да го последва. Виждате ли възможност на тази база кабинетът Петков да бъде запазен с цената на преговори между „Продължаваме промяна“, БСП и „Демократична България“ и двете опозиционни сили?

– Смятам, че категорично сме отвъд подобна възможност. Бихме могли да гледаме на тези заявки от страна на ГЕРБ и ДПС като на настройване за предстоящата предизборна кампания. Тук обаче не трябва да забравяме, че още през миналата година от партията на Бойко Борисов даваха съответните сигнали, че при известен толеранс биха могли да подкрепят определени реформи. След ареста на Бойко Борисов и изострянето на позициите между партиите това стана невъзможно. С още по-голяма сила това важи за ДПС, които възприеха опита за въвеждане на български вариант на закона „Магнитски“ като персонална атака срещу партията. В този момент нито ГЕРБ, нито ДПС са настроени колаборативно, поради вървим към нови избори.

 – Г-н Стефанов, каква е голямата цел на Слави Трифонов с изваждането на „Има такъв народ“ от четворната коалиция?
Истината е, че не става ясно какво цели лидерът на ИТН.

– Действията на Слави Трифонов са естествено продължение на неговото поведение през цялата 2021 г.. От позицията на днешния ден не виждам какви са търсените политически резултати зад този ход. Това прилича на някакво лично разчистване на отношения в публичното пространство.

 – Какви ще бъдат политическите последици за „Има такъв народ“?

– Вижте, опитите за налагането на някаква промяна очевидно бяха саботирани от Слави Трифонов в цели три парламента. В този смисъл политическото бъдеще за тази партия изглежда твърде мрачно. От друга страна обаче Трифонов може и да успее да се самоизвади от блатото, в което се постави. Много важно е как настоящият ход на лидера на „Има такъв народ“ ще бъде разказно в предизборната кампания. Парадоксално, но въпреки множеството заявки и откровеното отвращение, което представители на ИТН споделяха за ГЕРБ и ДПС, днес виждаме, че те работят заедно, както и с „Възраждане“.

 – Казахте предизборна кампания. Ако действително се стигне до нея, какви ще бъдат посланията в нея?

– Да не затваряме изцяло възможността за някакво конфигуриране на кабинет в този парламент, макар да изглежда много малко вероятно. Ако все пак отидем на предсрочни избори, бих очертал два сценария. На първо място се надявам, че партиите ще прозрат, че следващото и дори по-следващото управление ще бъде коалиционно. В този смисъл подборът на послания и заявки следва да бъде много внимателен. Идва времето, в което трябва да градим мостове, а не да копаем траншеи, ако целта е излизане от политическата криза. Вторият вариант обаче е по-вероятен, а той именно е нова серия от размяна на обвинения и упреци. В един такъв подход аз вече не виждам къде точно е интересът на гражданите.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ