Лъжата лъсна: Румънското министерство на транспорта не знае нищо за петте моста на „Промяната“ над Дунав

128
Бившият премиер Кирил Петков и бившият министър на транспорта Николай Събев заснеха в началото на септември т.г. предизборен клип на "Продължаваме промяната" по релсите на Дунав мост. В него се обещават пет моста над Дунав. Само че румънската страна не знае нищо за тях

В Министерство на транспорта на Румъния още не знаят, че ще участват в строителството на пет нови моста над Дунав. Предизборно от „Продължаваме промяната“ тръбят, че вече са ги уредили. На въпрос на „Гласове“ към румънското Министерство на транспорта на какъв етап е тяхната готовност да посочат локации за петте моста, кога и с какво финансиране ще бъдат строени се получи следният официален отговор: „На ниво Национална железопътна компания CFR-SA, отдел „Външно финансирани проекти“ няма информация за взаимно споразумение между представители на румънското и българското Министерство на транспорта. Също така Националната железопътна компания SFR-SA не разполага с информация за източниците на финансиране на такива инвестиции, нито за очаквания срок за започване на същинска работа“.

Хронологията на лъжата

18 декември, 2021. г.

Бившият транспортен министър Николай Събев, родом от Русе, заявява, че е с амбиции Русе да се превърне в европейски транспортен хъб и трябва да се започне с разрешаване на трафика на Дунав мост, като проблемите да са решени до пролетта на 2022 г.

22 декември, 2021 г.

Бившият министър на транспорта Николай Събев обяви, че „правителството възнамерява да построи четири моста над Дунав, както и три тунела под Стара планина – Шипка, Петрохан и един на изток.“

18 януари, 2022 г.

Бившият финансов министър Асен Василев съобщи, че ще бъдат построени „4-5 моста над Дунав и три тунела под Стара планина“ и това ще се случи в инфраструктурната програма на правителството с 4-годишен хоризонт и обща стойност от 12 млрд. лв. Предварителната оценка за всеки мост на база свободни предположения бе заложена на около 100 млн. лв., но не повече.

Според Асен Василев държавният бюджет щеше да е внесен до средата на януари и гласуван до края на февруари и по презумпция – щом се оправи времето, ще започне и строителството.

24 януари, 2022 г.

Бившият министър на транспорта Николай Събев обяви, че до 2026 г. между България и Румъния, над Дунав, ще бъдат построени пет нови моста – бройката вече беше твърда.

6 юни, 2022 г.

След среща в Букурещ на съвместната българо-румънска работна група по свързаността между министрите на транспорта Сорин Гриндяну и Николай Събев Събев съобщи, че все пак драгирането на Дунав е приоритет за румънската страна. Той допълни, че „България и Румъния започват едновременни предпроектни проучвания на петте локации от двете страни на Дунав за изграждане на нови мостове.“

3 септември, 2022 г.

На среща със симпатизанти в Силистра бившият премиер Кирил Петков заяви: „Г-н Борисов е обещавал неведнъж, че ще построи още един мост между България и Румъния. За последните 12 години обаче той не направи нищо. Ние за седем месеца се договорихме с румънското правителство за този мост и за още четири!“

14 септември, 2022 г.

На среща с поддръжници Кирил Петков заяви, че всичко за градежа на мостовете над Дунав е готово, остава само да спечелят изборите и да започне строителството.

Разобличаването на лъжата

На въпрос на „Гласове“ към румънското министерство на транспорта на какъв етап е тяхната готовност да посочат локации за петте моста, кога и с какво финансиране ще бъдат строени, както и ще предприемат ли стъпки за рехабилитацията на отчайващото състояние на релсовия им път от Дунав мост и Дунав мост 2, бе получен следният официален отговор на 29.08.2022 г.:

Отговорът на румънското Министерство на транспорта до „Гласове“

„На ниво Национална железопътна компания CFR-SA, отдел „Външно финансирани проекти“ няма информация за взаимно споразумение между представители на румънското и българското Министерство на транспорта. Също така Националната железопътна компания SFR-SA не разполага с информация за източниците на финансиране на такива инвестиции, нито за очаквания срок за започване на същинска работа.

По отношение на железопътната инфраструктура, свързваща двете страни, SFR-SA е завършила предпроектното проучване, необходимо за изпълнението на проекта за електрификация и рехабилитация на железопътната линия Крайова – Калафат, както и линията Букурещ – Виделе – Радулещи – Крайова и Радулещи – Гюргю, както и проект за модернизацията на линията Букурещ – Жилава – Гюргю.“

Фактите сочат още, че от зараждането на идеята за втори мост над Дунав до неговото пускане в експлоатация изминаха 109 години. Именно амбицията на Борисов рязко ускори строителството, а той пристигаше на оглед с всеки напредък, включително и с хеликоптер, който тържествено прелетя отгоре и с румънския премиер на борда в деня на физическото съединяване на двете половини.

Мостът бе открит на 14 юни 2013 г.

Източник: Гласове бг.