Листата на ДПС ще бъде обявена в последния момент

171

Движението за права и свободи ще изчака до последния момент, за да представи своята листа с кандидати за Европейския парламент. Миналата седмица партията подаде документи в ЦИК за регистрация за предстоящите Европейски избори. Още тогава от ДПС обявиха, че повече от 100 са кандидатите, които се борят за място в листата.

„Ръководството ще вземе решение за избора на личности и тяхното подреждане до 2 седмици“. Това обясни пред „Старозагорски новини“ зам.-председателят на Парламентарната група на ДПС и старозагорски депутат Халил Летифов. Той предупреди, че предстоящата предизборна кампания ще представлява битка между проевропейската и евроскептичната риторика. Народният представител на ДПС отбеляза, че партията му ще разчита на своята програма за догонващо икономическо развитие, за да спечели доверието на българските граждани. С нея ДПС се обявява за чисти храни, чисти води, чиста енергия и развитие на доходите.

„В последните години демагогията у нас взима връх. Ние трябва да използваме следващия период, за да задълбочим икономическия си просперитет, за да догоним страните на средно икономическо ниво в ЕС“, заяви Халил Летифов.

Старозагорският депутат изрази сериозно притеснение от продължаващия политически скандал „Апартаментгейт“. По думите му аферата с апартаментите на ниски цени представлява провал на политическата класа в страната. Летифов подчерта, че скандалът вече е нанесъл поредния тежък удар върху авторитета на институциите в България. „Реакцията на обществото е разбираема. С „Апартаментгейт“ доверието на българските граждани беше предадено. А процесът по рушене на институционалността у нас тече активно през последните 10 години“, коментира Летифов.

Той отхвърли обвиненията, които БСП отправи миналата седмица, че ГЕРБ и ДПС контролират ЦИК. Летифов посочи, че двете най-големи политически сили у нас са гласували съвместно промените в Изборния кодекс, с които се ограничава броят на секциите в страни извън ЕС. Позицията на ДПС е, че това решение ограничава конституционните права на българските граждани.

Халил Летифов припомни, че при преговорите за РИК – Стара Загора, БСП, „Обединените патриоти“ и „Воля“ са се обединили, за да лишат ДПС от секретар в комисията. „Очаквам анти-ДПС риториката по традиция да се засили в рамките на предизборната кампания. Ние обаче ще бъдем непоклатими в защитата на европейските ценности“, допълни Летифов.

Живко ИВАНОВ