Лечение с брекети или с алайнери – модерното решение за подредени и красиви зъби

219

Проф. д-р Мариана Димова-Габровска, доктор на науките
Факултет по дентална медицина на Медицински университет – София, Катедра по Протетична дентална медицина

Усмивката е първото нещо, което забелязваме в човека срещу нас и тя е тази, която създава първото впечатление. А белите, красиво и правилно наредени зъби са в основата на красивата усмивка, доброто самочувствие и дори на успеха.

В днешно време има различни техники и методи за постигане на правилна захапка и на перфектно подредени зъби. Освен ортодонтските апаратчета с винт и меките силиконови миофункционални апарати, които са приложими основно при деца, все по-популярно става ортодонтското лечение с брекети и лечението с „невидими“ алайнери (шини).

И все пак, преди да предприеме консултация за ортодонтско лечение, пациентът е добре да познава някои разлики между традиционните брекети и системите с алайнери.

Брекетите се прилагат за корекция на неправилно подредени зъби. Поставят се в лечебния кабинет и пациентът не може да ги отстрани сам. Общопопулярно техните показания могат да бъдат описани така: подходящи са за подреждане на „сбити или криви зъби“; „редки зъби с големи пространства между тях“; „горни предни зъби, които припокриват твърде много долните зъби“, „горни предни зъби, които захапват зад долните“ и др.

При желание лечението с брекети може да бъде персонализирано цветово.

Какво трябва да имат предвид пациентите,
предприемащи ортодонтско лечение с брекети?

Пациентите с брекети трябва да избягват твърди, лепкави, хрупкави и дъвчащи храни. Завишена е необходимостта от много добра устна хигиена – зъбите трябва да се мият и почистват често и да се поддържат без плака и остатъци от храна. Както при всяко чуждо тяло, така и при брекетите е възможно да има първоначален дискомфорт, но пациентите свикват с тях и започват да ги усещат естествено.

Какво представлява лечението с алайнери?

Това са прозрачни шини, които се използват за подреждане на зъбите. Те могат да бъдат поставяни върху зъбите и отстранявани от пациента. Лечението включва последователно приложение на определен брой алайнери, като всеки от тях следва да се носи около 14 дни. Всеки алайнер е компютърно планиран и в него е заложено преместване на зъбите. Ето защо спазването на строга последователност на носене и подмяна на алайнерите е задължително.

Показанията за приложението на алайнерите са широкоспектърни – дълбока или обратна захапка; кръстосани зъби; струпвания на зъби и др.

Удобство за пациента е обстоятелството, че шините се свалят при хранене и при миене на зъбите. Така се намалява рискът от натрупване на бактерии и плака, като по този начин се редуцира възможността от пародонтални проблеми и зъбен кариес.

Наличието на последователни алайнери не налага посещение при ортодонта на всеки две седмици. Това прави лечението с алайнери по-привлекателно за пациентите, които следва да се подложат на ортодонтско лечение.

Въпреки ясните преимущества на алайнерите все пак трябва да се имат предвид някои особености и съображения. Тези системи за ортодонтско лечение трябва да се носят в продължение на 22 часа на ден. Пациентите трябва да бъдат внимателни и да не допускат да загубят или забравят шините си. Обикновено преминаването към следващия по план алайнер (на всеки 2 седмици средно) е свързано с лек дискомфорт. Тъй като алайнерите са от специален вид пластмаса, когато се носят е необходимо е да се избягват напитки като сода, спортни напитки, ароматизирана вода, оцветяващи напитки, поради риск от оцветяване и увреждане.

Съществуват и специфични видове алайнери, които се прилагат за шест месеца до една година, но при тях е необходимо някакъв вид задържане, за да се ограничи риска от изместване на зъбите назад. Използвайки набор от персонализирани, прозрачни пластмасови шини, този усъвършенстван подход упражнява компресивен, но нежен натиск върху зъбите, за да ги премести внимателно в правилната им позиция. Преди лечението пациентът вижда триизмерно компютърно генерирано визуално изображение за това как зъбите могат постепенно да се преместят и да променят изходната си позиция.

Не на последно място трябва да се отчете и социалният аспект от употребата на алайнери – пациентите не изпитват неудобство в общуването, тъй като шините са прозрачни и фини и не ги загрозяват. Особено при тийнейджърите, при които ежедневния контакт в училище, абитуриентските балове, участието във фотосесии за училищни годишници и др., изискват усмивка и спокойно заявяване на личността, лечението с алайнери често се приема като подходящ избор, който не нарушава облика и самочувствието им.