Лекарският съюз се оплака на премиера, че НЗОК спъва мерките срещу епидемията

190

От март месец досега, на фона на хилядите белязани съдби от Covid-19, ръководството на Националната задравноосигурителна каса (НЗОК) се държи все едно, че епидемия не съществува и неглижира сериозността на ситуацията. Всяка една от противоепидемичните мерки, която е обявена от Националния оперативен щаб или Министерски съвет вместо да влезе в сила в спешен порядък това се случва с изключително голямо закъснение, вследствие на целенасочени опити за забавяне, бюрократичен подход и административни спънки от страна на ръководството на НЗОК. Това пише председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в писмо до премиера Бойко Борисов, в което настоява за спешна среща, за да обсъдят поставените проблеми, цитирано от mediapool.

Съсловната организация на лекарите обвинява НЗОК в административен подход, трудна комуникация и отказ да приеме определени предложения под предлог, че „няма пари“.

„Вече близо десет месеца българските медици са на фронта, не жалят сили и проявяват стоицизъм, себеотрицание и жертвоготовност в борбата с епидемията. Много наши колеги в момента се борят за живота си, а над 50 медици загинаха“, пише БЛС до Борисов. Според организацията поведението на НЗОК е „подигравка с българските медици, които и в този момент са на бойното поле, подигравка с тези наши колеги, които и в момента се борят за животите си, подигравка е с паметта на тези, които загинаха“.

От БЛС дават конкретни примери: „От обявяването на решението за разкриване на Covid-легла във всички лечебни заведения до сключването на договори с болниците, които до тогава не лекуваха Covid-болни изминаха над два месеца. Причината – отказ от страна на НЗОК за сключване на договори с лечебните заведения“.

Възможността да бъдат тествани всички български граждани със симптоми на Covid-19, които са се обърнали към личните си лекари също се отложи във времето с близо три месеца след обявяването на решението. Причината, според БЛС, отново е била забавяне от страна на НЗОК.

„Последните обявени мерки за финансово обезпечаване на лечебните заведения за извънболнична помощ: медицински центрове и общопркатикуващи лекари, практически получиха възможност да се осъществят едва сега, когато до края на годината остава по-малко от месец.

По време на последната ни среща с НЗОК за обсъждане на работата на медиците през идната година и параметрите по последния Анекс към НРД 2020-2022г., който предстои да бъде подписан, на голяма част от нашите въпроси във връзка с продължаване на предприетите мерки, свързани с работата ни и през 2021 г. получавахме чисто административни отговори „пари няма“, „това не зависи от нас“, пише още БЛС.

Затова съсловната организация настоява за спешна среща с премиера, на която да сподели своите притеснения и тревоги.

В противен случай от БЛС заплашиха, че няма да участват в преговорния процес с НЗОК и няма да подпишат Анекса към НРД 2020-2022 г.