Левски ни е нужен днес с идеала си, който остава неосъществен

446

Хиляди старозагорци се поклониха днес пред саможертвата на националния ни герой. За пръв път ритуалът в Стара Загора се състоя на правилната дата

„От много години поклонението пред Левски в неговия сетен ден е проява на всенародно дълбоко уважение към делото и идеите му, към саможертвата му за отечеството. Но то е непризнат израз на гузната ни съвест, че не го последвахме докрай, че не повярвахме и не изпълнихме най-святото му завещание – задружност и самостоятелност на българското дело. Няма оправдание за тази 150-годишна слабост. Има само път напред за преодоляването й. И който не вярва в нас, българите, както Левски безусловно вярваше в народа си, няма как да тръгнем по този път. А това е въпросът на днешния и утрешния ден – можем ли да бъдем ние, или само търсим оправдание защо не сме и кой от нас е по-крив и по-виновен? Няма как днес за патриотизъм и родолюбие да се приемат предубеденото и сляпо доверяване на една или друга велика държава. Защото, както просто и точно се изразяваше Апостола по същия повод, цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме. Не против и напук на големите сили в света, но винаги със съзнанието за собствено достойнство и съобразно с нашите български интереси и цели. А то значи, че първо трябва да знаем кои са днешните български общи интереси и цели.“ Това заяви в словото си историкът от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и член на Общинския комитет „Васил Левски“ проф. Петко Петков, който беше гост на общоградския ритуал за 147-годишнината от гибелта на Апостола. И който тази година за пръв път в Стара Загора се състоя на правилната дата – 18 февруари.

Ти ни трябваш и днес, Апостоле

В памет на Апостола беше отслужена Заупокойна литургия от митрополит Киприан и свещенослужители от Старозагорската митрополия. Присъстващите аплодираха учениците от СУ „Васил Левски“, които участваха в поетичен рецитал. Емоционално слово произнесе и зам.-кметът Милена Желева.

В знак на признателност венци и цветя пред паметника на Левски бяха поднесени от Община Стара Загора, Общинския съвет, Старозагорския военен гарнизон, Министерство на отбраната, Областна управа, СУ „Васил Левски“, патриотични, обществени и политически организации.

През целия ден не стихна върволицата от малки и големи старозагорци, които отрупаха паметника с цветя.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА