Лалова и Лолова – най-търсени сред читателите под липите

24
Регионална библиотека "Захарий Княжески"

Последният роман на писателката Мария Лалова „Живот в скалите“ и мемоарната „Дневници & делници“ на голямата актриса Татяна Лолова са били сред най-търсените от читателите в Стара Загора през летните месеци, съобщават от заемната служба на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. Двете томчета са в първата тройка на харесваните от възрастните заглавия, в нея е и бестселърът на Грегъри Дейвид „Шантарам“. При малките читатели класацията е оглавена от „Дневникът на един Дръндьо“ от Джеф Кини, следват го заглавия на учебници и от „задължителните“ списъци за ваканцията, сред които на първо място е „История славяноболгарская“.

От библиотеката признават, че заради коронавирусната пандемия има известен отлив от читатели, влияние е оказало принудителното затваряне на залите в продължение на месеци. За юни, юли и август са отчетени 800 регистрирани деца-читатели при 4 400 посещения и 6 400 заети за прочит у дома книжки. Сходна е бройката и при възрастните, където посещенията са около 8 000, а заетите книги надхвърлят 14 500.

Преди пандемията редовните читатели в РБ „Захарий Княжески“ са били близо 4 000, а през 2019 г. са регистрирани около 61 000 посещения, пак тогава са придобити 7 069 нови библиотечни единици за 89 000 лв., като даренията са за над 44 000 лв.

Отскоро библиотеката предлага една позабравена услуга: слушане на записи върху грамофонни плочи, като в момента фонотеката разполага с над 5 300 винилови плочи.

Фонотеката е събирана над 4 десетилетия, на плочите има записи, правени от началото на 60-те до към края на 90-те години от миналия ХХ в. В жанрово отношение съдържат музика от оперни и оперетни спектакли, поп, джаз, танцова и филмова музика, както и исторически, и литературни композиции, а също и актьорски прочит на литературни произведения – поезия и проза.

Част от плочите са дарения, най-вече от читатели, които след ремонти на жилищата си са решили да се разделят с винилките поради липса на подходящо работещо устройство, коментира директорът на библиотеката Надежда Груева.

Малина Витанова се грижи за 14 500-те тома в библиотеката при читалището на чирпанското село Спасово, сред тях е и пиесата на Оскар Уайлд „Жената, която не заслужава внимание“, издадена пред далечната 1921 г. в библиотека „Цвятъ“

Възпроизвеждащото устройство е закупено със средства от благотворителен концерт „С музиката на Моцарт“ на 29 януари т.г., организиран от пианистката Полина Влахова и с участието на певците Светлана Иванова, Теодор Петков, Нели Нечева, Димитър Арнаудов, Даниела Нинева, Петър Янкулов, Ралица Василева, студенти от НАМ „Проф. Панчо Владигеров“ и ученици от НУМСИ „Христина Морфова“. Библиотеката е създадена през далечната 1954 година, а от 2007 година разполага с площ от над 6 300 кв. м за читални и депа в сграда, предназначена за Дом на БКП, но останала недовършена след 10 ноември 1989 година.

Коронавирусът не е намалил интереса към библиотеката и при читалището на чирпанското село Спасово, коментира и обслужващата я отскоро Малина Витанова, която стопанисва близо 14 500 тома, сред тях и немалко книги от края на по-миналия ХIХ век и началото на миналия ХХ век. При спазване на строгите санитарно-хигиенни условия всеки ден при нея идват поне двадесетина възрастни читатели, а почти постоянно са малките летни гости на бабите и дядовците. Витанова се надява скоро библиотеката да получи и нови книги за около 1 500 лв.

Христо ХРИСТОВ