Културните институции на Стара Загора канят на „Нощ на изкуствата“ на 24 септември

175

За шестнадесета поредна година в Стара Загора се организира „Нощ на изкуствата“ – събитие, което се радва на изключителен интерес от страна на жителите и гостите на града. На 24 септември от 18:00 до 21:30 часа старозагорските музеи, галерии и библиотеки ще посрещнат своите посетители.

Предвидените мероприятия са съобразени с въведените противоепидемични мерки и ще бъдат с контролиран достъп до 45 души в сграда. След като част от посетителите напуснат, ще бъдат допуснати нови.

Посетителите ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция, гостуващата изложба „Варна – царицата на Черно море“ и най-новата изложба на РИМ – Стара Загора – „Археология по време на пандемия, 2020 – 2021 г.“

Желаещите да си направят атрактивна снимка за спомен могат да използват специалните кътове за снимки – „Тракийски воин“, „Антична мода“ и „Средновековен воин“.

Екскурзоводските беседи ще бъдат безплатни и ще се предлагат на групи до 15 души.

Художествена галерия – Стара Загора, също ще посреща любители на изобразителното изкуство от 18:00 часа, като потокът от посетители ща бъде регулиран съобразно капацитета на залите и противоепидемичните мерки. Изложбите, които могат да бъдат разгледани, са: „Мотиви от града“ – живописни творби от фонда на галерията; „Непознатият Иван Попчев“ – колекция акварели, и „Съвременна българска графика.

В изложбена зала „Лубор Байер“ може да бъде разгледана съвместна изложба скулптура и живопис на Петър Петров и Николай Коев.

Интригуваща изложба със заглавие „Земята няма реплика“ са подготвили студентите от специалност „Педагогика на Изобразителното изкуство и графичен дизайн“ при Тракийския университет. Инсталации и дигитални изкуства могат да бъдат разгледани в Културен център „Стара Загора“ от 18:00 часа.

В къща-музей „Гео Милев“ съвместно със „Зелени Балкани“ ще бъдат отбелязани 25 години Нощ на прилепите в Европа.

За любителите на музиката са предвидени два концерта със свободен вход до попълване капацитета на залите.

Възпитаници на НУМСИ „Христина Морфова“ ще се представят с нов репертоар от 18:00 часа в Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“.

В Драматичен театър „Гео Милев“ от 21:30 часа Желязка Белчилова (вокал) и Александър Леков (китара) ще подарят на публиката акустичен концерт – поп, соул, боса-нова, джаз стандарти.

Мероприятията ще се проведат при спазване на всички противоепидемични мерки, съобразени със заповед No РД -01-753/03.09.2021 г. на министъра на здравеопазването, уточняват от пресцентъра на Общината.

(СН)