Културен център „Стара Загора“ е номиниран за „Сграда на годината“

781

Приемам номинацията като признание за общината, коментира зам.-кметът Иванка Сотирова

Новообновеният Културен център „Стара Загора“ е номиниран в класацията на най-престижния архитектурен конкурс в България „Сграда на годината“. Залата е част от бившия Синдикален дом, построен в Стара Загора в края на 70-те години на миналия век, който по време на управлението на кмета Живко Тодоров стана общинска собственост. Културният център е номиниран в раздела „Проекти, свързани с развитието на градовете“, където попадат още цели четири обекта от Града на липите. Това са обновеният парк „Митрополит Методий Кусев“, продължението на парк „Артилерийски“, ремонтираната пешеходна зона с площада пред Община Стара Загора и разширеният надлез над жп линиите и бул. „Славянски“. Припомняме, че настоящият проект за мултифункционална зала в центъра на Стара Загора бе реализиран след проведен конкурс на Общината, като за целта бе осигурена инвестиция в размер на 3.3 млн. лв. Идеята за новата организация на концертната зала бе породена от желанието да се постигне многофункционалност на този културен център за провеждането на разнородни мероприятия. При използване на телескопично прибираща се трибуна със седалки партерното ниво на залата може да се използва за изложби, презентации, семинари, литературни четения, конференции, танцови забави, изложения и др. Капацитетът на залата е 521 места.

„Приемам номинацията на Културен център „Стара Загора“ в класацията за „Сграда на годината“ като признание за Община Стара Загора. Тази нова зала е една отдавнашна необходимост за нашия град. Тя бе толкова експлоатирана в различни прояви. Освен местонахождението в абсолютния център сградата е в много съвременен вариант и с много възможности за използване. Може да посреща най-различни малки и по-големи формати от разнообразни прояви. Имаме съоръжение с толкова модерна техника, което създава наистина добри предпоставки за тяхната реализация. Залата ще предостави прекрасни възможности на разнообразни културни институции в града да провеждат свои събития“, заяви в коментар за „Старозагорски новини“ Иванка Сотирова. Тя подчерта, че ремонтът на съоръжението е бил повече от належащ, тъй като по думите й градът е желана дестинация за конгресни прояви.

Зам.-кметът на Стара Загора изрази надежда, че Стара Загора ще завоюва награда в раздела, в който са номинирани проекти на територията на града. За целта всеки може да подкрепи местните обекти на адрес: http://buildingoftheyear.bg/bg/buildings

Живко ИВАНОВ