Култовият някога ресторант „Лешника“ днес е в списъка на опасните сгради

994
Пред входа на някогашния ресторант "Лешника" край Стара Загора са избуяли храсти и дървета, в неизвестна посока са отпътували дърворезбованите врати

От месеци не могат да намерят собственика му, за да го събори

Построен преди 30 години край Стара Загора култов ресторант на някогашното ТК „Балкантурист“ е в изключително лошо състояние и вече има издадено предписание сградата да бъде съборена, но вече месеци наред не може да бъде открит настоящият му собственик, съобщиха от общинската администрация. Бившето заведение е включено в списъка с опасните за живота сгради, задействана е стандартната процедура по член 195 от Закона за устройство на територията.

Паното, за което са били платени над 20 000 лв. от „Балкантурист“ в края на миналия ХХ в., все още може да бъде спасено

Строителството на ресторант „Лешника“ (с над 250 места в зала и още 500 в лятна градина) е започнало през 1983 година, завършен е през август 1990 година и е действал като такъв допреди десетина години, показват архивните документи. В резултат на реституционни претенции е преминал в частни ръце, като на няколко пъти е сменял притежателя си. За последно (по спомени на старозагорци) вътре е имало кухня и се провеждали сватбени тържества през 2007-2008 година, след което вратите му били заключени. В момента е останала единствено конструкцията, изпотрошено и откраднато е било всичко по-ценно, включително клошари опожарили част от дърворезбования таван. По някакво чудо, въпреки липсата на прозорци и врати, е оцеляло огромно пано, рисувано от неизвестен вече художник, за което пак по спомени на бивши служители на „Балкантурист“ и след оценка на държавната комисия при СБХ в края на 80-те години на миналия ХХ век на автора са били изплатени над 20 000 тогавашни лева. Фигуралната композиция е с размери 20х4 м, експерти са категорични, че тя носи всички белези на художествено произведение от висока класа. Все още има възможност паното да бъде спасено, категорични са художници от Града на липите, които дори не подозираха, че творбата е оцеляла.

Останките от останалата недовършена скулптура в средата на една от някогашните ресторантски зали

По някаква тъжна ирония на съдбата през есента на миналата година в опустошената ресторантска зала се е настанил пристигнал от Лондон скулптор, който е започнал работа над монументална човешка фигура в цял ръст. В незнайна нощ клошари и наркомани са опустошили недовършената скулптура, чиито останки все още личат. Авторът й, чието име също не се знае, е напуснал града в неизвестна посока, разказват наематели на постройки в близост до някогашния култов ресторант.

Христо ХРИСТОВ