Култова ромска банда от Ниш ще свири на лавандуловия фест в Чирпанско

345
Култовият ромски музикант и продължител на традицията Небойша Саитович ще пристигне за Международния фестивал на лавандулата, организиран от Община Чирпан

Култова банда от ромски музиканти ще забие по време на Международния фестивал на лавандулата в чирпанското село Средно градище, съобщиха организаторите на атрактивната проява.

Оркестърът за ромска музика „Crne Mambe“ от град Ниш е създаден преди близо 4 десетилетия от Краля на джипси музиката в западната ни съседка Шабан Байрамович. След неговата смърт по лична молба на тогавашния президент на Сърбия Борис Тадич начело на бандата застава Небойша Саитович, който по онова време живее и свири в Гърция, но се завръща, за да продължи делото на основателя. Под неговото ръководство оркестърът е свирил със „Сантани“ и „Джипси Кинг“, изнасяли са концерти на практика по цял свят.

„Ромската музикална култура се превърна в нещо въображаемо, в нещо, което малцина могат да разберат. Младите поколения правят нещо, което не трябва да правят. Те бавно прекъсват връзката ни с ромска музика и бавно навлизат във води, които нямат нищо общо с нашата култура и нашия живот, нашата музика. Започнаха да свирят арабска музика, но и сръбска музика, което никога досега не сме правили. Ние сме създадени от Господ за музика и това никой не може да ни отрече…“, настоява в едно от последните интервюта Саитович, който прекъсва медицинския университет, за да се отдаде на музика.

Веднага след концерта на „Crne Mambe“ е планиран концерт с участието на Тони Димитрова и Пламен Бонев, като водещ ще бъде Камен Воденичаров.

Лавандуловият фест ще стартира на 1 юни с концерт по музиката на Стинг в изпълнението на симфоничния оркестър и хора на Държавна опера – Стара Загора, под надслов „Усещане за жена с полъх на лавандула“ на чирпанския площад „Съединение“.

Христо ХРИСТОВ