КТ „Подкрепа“ няма да подкрепи включването на „Марица изток“ в европейската програма за въглищни региони в преход

8961
Ако ще се затварят въглищните централи в България, защо тогава по Фонд "Козлодуй" за нови багери в "Мини Марица изток", които влязоха в експлоатация в края на миналата година, бяха осигурени милиони? Що за двойствена политика е това на гърба на европейските данъкоплатци?

КТ „Подкрепа“ няма да подкрепи включването на комплекс „Марица изток“ в Eвропейската програма „Въглищни региони в преход“, съобщи регионалният председател на синдиката в Стара Загора Михаил Михайлов.

Позицията на „Подкрепа“ е провокирана от състоялата се на 8 януари среща на браншовите съвети по въгледобив и на енергетиците със зам.-министъра на енергетиката Жеко Станков, на която основната дебатирана тема е била включването на комплекс „Марица изток“ в програмата на ЕС, по която се осигуряват средства за алтернативна заетост на миньорите и енергетиците от въглищни райони, където предстои ликвидиране на въгледобива и производството на ел.енергия от него. Решението за включването на „Марица изток“ в програмата е на Министерството на енергетика, което според КТ „Подкрепа“ е изненадващо, тъй като до този момент от МЕ винаги са били против включването на България във въпросната програма и афишираната им позиция, че страната ни няма да се възползва от нея, тъй като няма намерение да закрива въглищните си централи и основно комплекс „Марица изток“. Медията ни припомня, че досега МЕ отнесе сериозни критики от страна на работодателски организации и всевъзможни „зелени“ експерти, че България, за разлика от Полша, Румъния, Германия и др. държави с въглищни централи, е единствената, която не се е включила в европограмата… Въпреки че е могла да направи това за въглищните райони от Югозападна България след закриването на мините „Бабино“ и „Бобов дол“ и др., където без работа останаха над 1000 миньори… Но за разлика от държавата, мастити „зелени“ организации се възползваха от това перо.

Защо МЕ е обърнало палачинка за комплекс „Марица изток“, който осигурява 45% от ел.енергията България и е единственият гарант на българска енергийна независимост, от КТ „Подкрепа“ нямат отговор. Техните представители на браншовата среща в МЕ обаче са били изненадани от бързината, с която МЕ настоява да се подпише протокол за съгласие. Те обаче са били единствените, които не са подкрепили включването на комплекс „Марица изток“ в програмата „Въглищни региони в преход“. Положително становище са дали от Българската минно-геоложка камара, Камарата на енергетиците и КНСБ, а два дни по-рано за това са настоявали работодателските организации по време на срещата им при вицепремиера Томислав Дончев.

Бързането вероятно е свързано с факта, че на предстоящата пленарната сесия на Европейския парламент на 13 и 14 януари предстоят дебати и гласувания по „Зелената сделка“ на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Ако се съди по думите на премиера Борисов, изречени при последното му посещение в Стара Загора преди Нова година, то въпросната „Зелена сделка“ означава затваряне на въглищните централи до 2030 г.

Точно заради това от КТ „Подкрепа“ са против включването на комплекс „Марица изток“ в европрограмата „Въглищни региони в преход“. Но преди да вземат решение за стачни действия от синдиката с най-мощни стуктури в държавното въгледобивно дружество „Мини Марица изток“ възнамеряват да проведат в близките дни среща с министър Теменужка Петкова (б.р. тя е отсъствала от срещата на браншовите съвети на 8 януари заради посещението си в Истанбул), а след това и с премиера Бойко Борисов.

Ако обаче се стигне до стачка, Перник ще бледнее пред „Марица изток“.

Йовка НИКОЛОВА