Красимир Вълчев: Проф. Герджиков беше алтернативата на всичко, което се случи в последните 6 месеца

649
Бившият министър на МОН Красимир Вълчев беше част от членовете на Инициативния комитет на проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева

„Нашите опоненти експлоатираха изключително успешно тезата за разделението, основана на анти-ГЕРБ реториката. Ясно видяхме, че от лятото на 2020 г. на практика българската политика се превърна в заложник на този подход. Затова проф. Герджиков загуби.“ Този прочит на развръзката от балотажа за „Старозагорски новини“ направи народният представител от ГЕРБ Красимир Вълчев. Бившият министър на образованието и член на Инициативния комитет, издигнал двойката проф. Анастас Герджиков – Невяна Митева, отбеляза, че времето се е оказало крайно недостатъчно, за да получи опонента на Румен Радев необходимата подкрепа. Красимир Вълчев изрази съжаление, че малък брой български граждани са оценили кандидатурата на проф. Герджиков. По думите му липсата на достатъчен брой дебати допълнително е ограничила възможността ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ да изпъкне със своите идеи и послания. Красимир Вълчев отбеляза, че партия ГЕРБ е допринесла в значителна степен за резултата, който загубилата президентска двойка получи на балотажа на 21 ноември.

Близо 734 000 души дадоха своя вот за Герджиков-Митева. Резултатът на кандидатпрезидентската двойка е с над 130 000 по-висок от доверието, което ГЕРБ получи седмица по-рано на предсрочните парламентарни избори. Красимир Вълчев категорично отчете, че проф. Анастас Герджиков остава достойния кандидат в тази надпревара. „Той беше алтернатива на всичко, което се случваше в последните 6 месеца. За съжаление, този различен подход, този контрапункт на наложеното политическо поведение не беше приет от обществото. В последната година и половина политическата реторика беше твърдо срещу ГЕРБ“, коментира старозагорският депутат.

Според Красимир Вълчев изключително ниската избирателна активност на последните два вота ясно показва, че българското общество има нужда от друг разговор, ценностен, доминиран от послания за обединение, за постигане на обществено значими цели. „Фактът, че имаме избран президент с най-ниската подкрепа, отчетена в новата ни история, може да бъде обяснен именно с това разделение. Повече от всякога днес трябва да търсим обединението. Затова смятам, че проф. Анастас Герджиков има своя съществен принос в политическия разговор“, заключи Красимир Вълчев.

Живко ИВАНОВ