Красив юбилей чества примабалерината Снежана Дескова

87
Снимка от срещата със Снежана Дескова на 15.12.2018 г.

Снежана Дескова е родена на 24.12.1938 година в Стара Загора. През 1958 година завършва класически балет в Държавното хореографско училище – София, при з.а. Валя Вербева и започва работа като солистка в балета на Старозагорската опера. През 1968 г. е специализирала в Унгария – Будапещенската опера, при известния артист и педагог Филип Виктор. Успешно гастролира в Пловдивската, Плевенската и Бургаската опера. В Пловдив е играла в ролята на Птичката в балета „Петя и Вълкът“ по музика на Ст. Прокофиев и в ролята на Инфантата в балета „Павана на една мъртва инфанта“ по музика на М. Равел. В Плевенската опера е танцувала второ действие на „Лешникотрошачката“, а в Бургас е играла ролята на Зарема от балета „Бахчисарайски фонтан“ по музика на Асафиев и Артистката от балета „Щраусиана“ по музика на Йохан Щраус. Била е на турне в Италия с концертни номера.

Снимка на Снежана Дескова в ролята на Кармен в едноименната опера на Жорж Бизе

Богата е палитрата от образи, изградени от Дескова в спектаклите на операта. Първата й роля е Калина от балета „Кърджалии“ на Иван Димов. Родопа от балета „Орфей и Родопа“ на Цветан Цветанов. Едни от най-запомнящите й се роли са Саванилда от „Копелия“ на Делиб, Лиза от „Съперници“ на Хертел, принцеса Маша от „Лешникотрошачката“ – Чайковски, Жар птица от едноименния балет на Стравински, Зарема от „Бахчисарайски фонтан“ на Асафиев, Шехеразада от едноименния балет на Римски-Корсаков, Мефистофела от „Абраксас“ на Вернер Егк, Демна от „Нестинарка“ на Марин Големинов, Дяволицата от „Сътворението на света“ на Андрей Петров. Ролята на Лауренсия от едноименния балет на Ал. Крейн е роля, която по нейни думи е ролята на живота й. Играла е Китри от балета „Дон Кихот“ на Минкус. Оперите „Лауренсия“ и „Дон Кихот“ са поставени на Старозагорска сцена от н.а. на СССР Вихтанг Михайлович Чабукиани. И в двете партиди той работи лично с нея. Безкраен низ от роли в концертни номера, опери и оперети.

Снежана Дескова работи и с други именити балетмайстори – Нина Кираджиева, Асен Манолов, Теодорина Стойчева, Маргарита Арнаудова, Асен Гаврилов, с главния балет-майстор на Берлинската телевизия Герхард Пецолд и други.

Тя отдава знанията и таланта си на децата от Стара Загора в Балетната школа за класически балет при НЧ „Родина“ с изключително трудолюбие и активност, с много любов и всеотдайност. Една трудна и високоблагородна работа. Работата й дава своето отражение освен в нестихващите усмивки на децата, но и в множеството отличия, които те печелят на различни сцени.

Дескова в балета „Копелия“

Много деца от Стара Загора за първи път се докосват до изкуството и стават негови последователи, изпълнители и любители, закалени в трудната школа за характери на Дескова.

За високите си творчески постижения Снежана Дескова е наградена с орден „Кирил и Методий“ – II степен. Тя получава два пъти наградата на Стара Загора – I степен за ролята на Кармен от едноименния балет на Бизе и за ролята на Лауренсия от едноименния балет на Ал. Крейн. От 1979 г. е носител на званието „Заслужил артист“.

Документите, свързани с живота и творческия път на Снежана Дескова, се съхраняват във фонд No 1538 – СЕМЕЕН ФОНД СТАНИШЕВИ, СНЕЖАНА И ВАСИЛ (1937 – ). Той се състои от 27 архивни единици, 0.20 л.м. Запазени са автобиографията на Снежана Дескова, написана лично от нея. Отзиви и публикации в печатни издания за професионализма на примабалерината, голям брой писма, поздравителни адреси и картички от почитатели, програми от спектакли. Безспорно най-голям интерес представляват множеството снимки от едни от най-големите и известни балетни роли, в които тя е участвала – „Нестинарка“, „Клеопатра“, „Шопениана“, „Копелия“, „Сътворението“, „Лешникотрошачката“, „Лауренсия“, „Кармен“, „Жар птица“, „Дон Кихот“ и други.

През декември 2018 г., малко преди юбилея на Снежана Дескова, на сцената на операта бе изиграно представлението „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус, посветено с огромна любов и признателност на примабалерината. Тя е първата Китри от 1984 г. По този повод Държавен архив – Стара Загора, изказа още веднъж своето уважение към труда и творчеството на голямото име на старозагорския балет.

Христина ДУЧЕВА
Гл. експерт в Държавен архив – Стара Загора