Крала от храм трогна съдии, пуснаха я на свобода

223
"Богомолката" се възползвала от многото хора в храма и задигнала 700 лв. от дарителската касичка

Обвиняема за кражба на пари от дарителската касичка в казанлъшкия храм „Свети Йоан Предтеча“ се размина с престой зад решетките, след като със сълзи на очи се разкая за случилото се на 30 август т.г. По думите на 22-годишната Фани Т. „дяволът я подкокоросал да отмъкне 700 лева от касата“ и че часове след кражбата едва не умряла от притеснение за греха, който е сторила.

В крайна сметка съдебният състав, който заседавал на 5 декември, решил, че младата жена трябва да бъде наказана на основание член 197, т. 1 от НК на 6 месеца затвор. Воден от искреното разкаяние на подсъдимата, чистото й минало и факта, че парите са били възстановени преди началото на заседанието, съдът е отложил изпълнението на присъдата за срок от 3 години. Фанка ще трябва да заплати 100 лв. по сметка на ОД на МВР – Стара Загора, за направените разходи по досъдебното производство.

Запознати с производството коментират, че крадлата е била открита след преглед на записите от охранителните камери в храма и съседните улички. По неизвестни причини в съдебната зала е нямало представител на църквата.

Най-големият казанлъшки храм „Свети Йоан Предтеча“ е построен през 1844 г. по инициатива и под прякото ръководство на богатия и влиятелен Стоян Груйоолу, на мястото, където от края на ХVIII век се намирал метохът на Хилендарския манастир с килийно училище към него. Храмът е трикорабна базилика и има три престола, посветени на свети Йоан Предтеча, свети Йоан Рилски и свети Харалампий. Иконите му са изработени от тревненски майстори, а иконостасът – от майстора от Дебърско, Данаил. Превърнат в хамбар през Руско-турската война, след Освобождението храмът бил възстановяван дълго. През 1896 г. е построена нова камбанария, а през 1936 г. отново и почти изцяло го изографисват професорите Стефан Иванов, Никола Маринов и Дечко Узунов, с участието на Димитър Чорбаджийски-Чудомир и съпругата му Мара Чорбаджийска.

Христо ХРИСТОВ