Край на епичните проблеми с физкултурния салон в Руската

137

Училището посреща новата учебна година с изцяло обновени спортни и спомагателни помещения

Средно училище „Максим Горки“ в Стара Загора, известно още като Руската гимназия, което от 2005 г. разполага със собствена самостоятелна сграда с четири корпуса, посреща новата учебна 2018/2019 година с основно ремонтиран физкултурен салон. За целта Община Стара Загора осигури 97 000 лв. от капиталовата си програма, за да реши проблема с години неизползваното съоръжение.

През 2013 г. Община Стара Загора изпълни проект по фонд „Козлодуй“ за 2 300 000 лв., с който беше поставена нова PVC дограма и положена фасадна изолация на училището и покрива.

Понастоящем в залата на физкултурния салон са подменени всички вътрешни врати, стените и таваните са шпакловани и боядисани. Цокълът на височина 2 м е направен с винилова настилка, на основата е положена саморазливна циментова замазка.

Санитарните помещения и съблекалните са с нова фаянсова облицовка. Изпълнен е окачен таван от ламели, а подът е с настилка от гранитогресни плочи. Изцяло ремонтирани са и две отделни прилежащи помещения. Изградена е изцяло нова ВиК инсталация, подменена е санитарната арматура. Изградена е нова тръбна мрежа и нови радиатори за отоплителната инсталация на салона. Навсякъде са поставени нови луминесцентни лампи, покриващи критериите за необходимата осветеност.

Физкултурният салон със съблекални, санитарни и други помещения в южната част на сградата бяха в изключително нелицеприятно състояние, със следи от стари течове от покрива и подкожушена мазилка, частично разрушени облицовки и настилки, захабена санитарна арматура, силно амортизирани врати, отоплителна и ел. инсталация и осветителни тела, а за безопасността на децата часовете по физкултура се провеждаха на двора. Сега този проблем остава в миналото на училището с 50-годишна история.

На 17 септември в 9:30 часа кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще присъства на откриването на новата учебна година и обновения физкултурен салон в СУ „Максим Горки“.

(СН)