Крадец обгоря в трафопост

169
19-годишният Димитър твърди, че дошъл до трафопоста, след като пострадалият му приятел Станислав отишъл да го превържат в ЦСМП

Ръцете на 20-годишен ром обгоряха при опит за дръзка кражба на медни пластини от разпределителен трафопост в индустриалната зона на Казанлък. Сигналът за пациент с обгорели от волтова дъга длани е постъпил в местното РУ „Полиция“ от филиала на Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ към 12:30 часа в събота. При оглед на място в сградата на ул. „Козлодуй“, където е разпределителната техника, униформените заварили още един 19-годишен младеж, който събирал в чувал изтръгнатите шини, срязани кабели и ламаринени вратички. По думите на сварения на местопрестъплението Димитър той само събирал непотребните метални отломки, които били изхвърлени извън помещенията на 20-киловолтовия трафопост. След превързване на обгорелите му длани 20-годишният Станислав, който и друг път е попадал в полезрението на местните криминалисти за кражби, е бил прибран в ареста за 24 часа по Закона за МВР. Образувано е досъдебно производство. Само по случайност се е разминало без жертви, коментират от електроразпределителното дружество EVN. Прекъсването на захранването е било за кратко, тъй като било подадено напрежение по резервен изход.

Близо 2 млн. лв. са загубите на EVN за м.г. от аналогични кражби на жици и части от трафопостове, само в Старозагорска област те са почти 400 000 лв.

Христо ДИМИТРОВ