Крадец на метали едва не остави онкоболни без кислород

522

Крадец на цветни метали с дълго кримидосие и серия от осъдителни присъди едва не остави без кислород отделението за онкоболни в Онкодиспансера на Стара Загора при опит да задигне тръба от кислородно подаваща инсталация.

През нощта на 20 ноември 34-годишният Жеко Илиев, който само преди три месеца напуснал затворническата килия, забелязал медна тръба, неподвижно закрепена към стените на сградата, която решил да открадне. Хванал я с ръце и започнал да я дърпа и огъва, като така предизвикал повреда на инсталацията на здравното заведение и изтичане на неустановено към момента количество кислород.

Мургавият крадец бил задържан ден по-късно в дома му, намиращ се в съседния ромски квартал „Лозенец“. Той дори не разбрал какво точно е можело да се случи. От здравното заведение уточняват, че на практика цялостно прекъсване на кислородната инсталация не е имало, повредата била отстранена в рамките на около час и половина след подаването на сигнала.

Срещу Илиев е повдигнато обвинение по член 216, ал. 5 от НК, който предвижда затвор до 10 години. От прокуратурата поискаха извършителят да бъде оставен за постоянно в ареста. Според запознати в момента прекупвачите на цветни метали плащат по 12 лв./кг за медните отпадъци, от парчето, което пробвал да задигне, Илиев е щял да получи максимум 3 лв.

Иван ПЕТРОВ