„Крадат“ ромски ученици от 12 ОУ „Стефан Караджа“

171
12 ОУ "Стефан Караджа", в което понастоящем се обучават 319 ромски деца

Целта е попълване на бройки в други училища, в нарушение на нормативни изисквания

За „кражба“ на ученици от ромския квартал на Стара Загора – „Лозенец“, сигнализираха от тамошното училище – 12 ОУ „Стефан Караджа“. Последният случай е от тази седмица, когато се оказва, че третокласник от 12 ОУ е записан като ученик в Първо основно училище в централната част на Стара Загора.

На 15 септември детето е започнало училище в 12 ОУ, находящо се в ромския квартал, а впоследствие се оказало, че е записано в Първо ОУ. За това станало ясно от писмо на директора на Първо ОУ, получено в 12 ОУ завчера и жалба на новото училище-приемник, депозирана в РУО за забавени документи.

Директорът на 12 ОУ Стефан Желев обаче е категоричен, че до момента заявление от родителите на въпросния третокласник за преместването в Първо ОУ при тях не е получена. Според действащите в момента нормативни разпоредби родителите (респективно настойниците) са задължени да подадат заявление, собственоръчно подписано от тях за преместване на детето в друго училище. „Това, което се случва, е поредното доказателство за некоректно отношение на колеги-директори, които буквално „крадат“ деца от кв. „Лозенец“, за да си попълнят бройките, тъй като парите във всяко училище следват децата“, коментира пред медията ни Стефан Желев. Той е категоричен, че и въпросният третокласник няма да посещава Първо ОУ, тъй като разстоянието от кв. „Лозенец“ до въпросното училище е над 2 километра, пряк път няма, а през зимата излизането от ромския квартал е доста трудно. Всичко по думите му се свежда до пари, които децата носят в училище по линия на държавния бюджет.

Въпреки кризисните моменти 12 ОУ е едно от малкото български училища в ромските квартали, които са изцяло реновирани, в които работи безплатен стол за всички ученици и чиито преподаватели ежеседмично обхождат семействата, абдикирали от децата си, за да ги върнат отново в клас.

И сред целия положен от екипа на училището дългогодишен труд сега някой се опитва да вземе децата им… с цел пари!?

Йовка НИКОЛОВА