Коронавирусът води до промени и в баскетбола

115

Макар и без публика мачовете при мъже и жени продължават. Днес има две срещи от женската „А“ група – Първа четворка. Припомняме, че отборите няма да могат да използват състезателките си под 18-годишна възраст. В първия двубой от 15:30 часа заралийският „Локомотив“ приема „Монтана 2003“, а от 18:30 часа в столицата „Славия“ домакинства на „Берое – Стара Загора“…

Българската федерация по баскетбол няма да налага глоби на отборите от мъжката и женската „А“ група по две точки в Наредбата за първенството, за да се спази разпоредбата на Министерството на спорта във връзка с превенцията на разпространението на коронавируса.

През уикенда ММС взе решение на лица под 18-годишна възраст да не се позволява участие в спортни мероприятия. Така доста от отборите в елитните групи – мъже и жени, няма да успеят да сформират група по правилата. По тази причина БФБ спешно взе решение да не се налагат глоби при нарушение на следните две точки:

  1. ПРАВО НА УЧАСТИЕ

24.1. В срещите от ДП представителните отбори на БК трябва да участват с минимум 8 и максимум 12 състезатели, годни за игра, присъстващи на терена и облечени с еднакво спортно облекло при представянето.

24.3.А. (в сила от спортно-състезателната 2019-2020 г.) Задължително в тимовия лист за всяка конкретна среща от ДП за мъже и жени БК трябва да запише за участие минимум 5 редовно картотекирани състезатели с право да играят за Националния отбор на България на възраст U25 към датата на провеждане на съответната среща и максимум 1 състезател (само за мъже) с чуждо гражданство.

Отборите, които са съставени изцяло от млади играчи, няма да имат мачове, като мъжкият ЦСКА вече отложи своите в „А“ група.

Останалите ще могат да играят с под 8 налични състезатели или с по-малко от пет, навършили 25 години. Това ще важи до отмяна на забраната от страна на ММС.

(СН)