Корнелия Нинова „по терлички“ в Казанлъшко

554

Пред крупни розопроизводители лидерката на БСП е изразила мнение, че Законът за розата дава фира

Лидерът на БСП Корнелия Нинова в понеделник е провела среща с крупни производители на рози и череши от Казанлъшко. За съжаление тази информация е била сведена само до отбрани медии в Старозагорска област, сред които не е „Старозагорски новини“.

Според медиите, допуснати до срещата, Нинова е била поканена от розопроизводителите Стоян Стоянов от павелбанското село Скобелево и Пламен Николов от казанлъшкото село Дунавци във връзка с новия Закон за розата, в който според лидерката на БСП са „заложени капани и ограничения, които могат да принудят розопроизводителите да изкоренят насажденията от маслодайна роза“.

„По време на тези разговори чух неща, за които дори не съм предполагала. Законът така е направен, че някои от видовете отпадат като възможност да бъдат регистрирани като българска роза и да се ползват с българска марка, т.е. очевидно законът трябва да се променя и да се допълва. Някои от розопроизводителите изразиха опасения, че ако текстът остане в тази си форма, ще се наложи да изкоренят тези видове рози, които са гледани дълги години“, коментирала Нинова.

И обявила, че са необходими спешни промени във въпросния закон, за което е поела ангажимент да бъдат направени.

Медията ни обаче припомня, че новият Закон за розата беше приет и с гласове на БСП, а при окончателното гласуване на пълния му текст само 9 депутати са дали категоричната си позиция „против“.

По време на срещата си в Казанлъшко Корнелия Нинова е коментирала и предстоящия вот в БСП на 26 септември за пряк избор на председател на партията. По думите й, цитирани от dariknews, през последните дни е имало „сериозен отпор отгоре срещу прекия избор на председател и съпротива срещу реформата в партията“. Съпротивата била „добре подплатена финансово, с цел да се блокира прекия избор“.

От Казанлъшко Нинова е призовала партийните членове да излязат и гласуват, тъй като при избирателна активност под 51% от всички членове партията ще се провали.

При посещението си в Казанлък Нинова е посетила и офиса на БСП в неотлъчната компания на местния медиен бос Васил Самарски. Необяснимо обаче е защо загрижената за партията си лидерка не е посетила имота на БСП в Града на розите на ул. „Христо Ботев“, който продължава да се руши и според предписанията на Министерството на културата и Община Казанлък спешно трябва да бъде укрепен.

Йовка НИКОЛОВА