Корнелия Нинова плаши ГЕРБ с прокуратурата заради предстоящата продажба на болницата в Раднево

994

„Ще бъдат внесени документи и доказателства за злоупотреби и източване на болницата в Раднево от страна на мнозинството на ГЕРБ в Общината, кмета на ГЕРБ и директорите, назначавани от тях.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова днес след срещата си със служебния здравен министър Стойчо Кацаров, на която присъстваха водачът на листата на БСП в Стара Загора Георги Кадиев и общински съветници на БСП – Раднево.

„Става въпрос за системно източване на болницата от кмет на ГЕРБ и Общински съвет с мнозинство на ГЕРБ, докарването й до фалит и в момента продажбата й на приближен на ГЕРБ човек за жълти стотинки“, допълни Нинова.

„За съжаление, инструментариумът на служебния здравен министър не е голям, защото собствеността на болницата е общинска. Но от министерството са готови също да се започне една проверка, тъй като там има държавен спешен център на територията на болницата, има и печеливш медицински център и се продава заедно с болницата. Има начини на първо време да се спре процедурата по продажба. На второ време да се потърси отговорност на хората, които са допуснали това, и трето, да се търси възможност болницата да бъде спасена“, каза още лидерката на БСП.

За съжаление на Корнелия Нинова медията ни припомня, че радневската МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ отдавна е обект на прокурорска проверка. Но не заради сигналите на Нинова, а защото тя наистина беше източена от един неин бивш управител – д-р Мая Узунова-Конова, която понастоящем е обвиняема заедно с още трима нейни служители за умишлена безстопанственост и пране на пари.

Решението да се върви към продажба бе взето в края на миналата година от Общинския съвет, а единствен кандидат е сливенският бизнесмен Ибрям Алиев, който е притежател на няколко здравни заведения в Сливен и Ямбол.

Ако приватизационната процедура се провали, ще се наложи болницата да бъде обявена в несъстоятелност заради стотиците хиляди задължения. Така поне пише в законите.

Йовка ВЕЛИКОВА