Корнелия Нинова освобождава лидерския пост в БСП на 12 август

144
Корнелия Нинова по време на митинга на Бузлуджа. Вдясно на снимката, зад старозагорската група, се вижда нейният опонент Кирил Добрев

Очаквано и на Бузлуджа БСП се раздели на две. Отбелязването на 129-годишнината на организираното социалистическо движение у нас беше инициирано от депутата Красимир Янков, чийто представител единствен беше подал заявление в Община Казанлък за проявата на 1 август от 11 часа пред барелефа на Димитър Благоев. Половин час по-рано обаче там се появиха Корнелия Нинова заедно с Кристиян Вигенин, Георги Свиленски, Асен Гагаузов и др., но нито един представител на останалите леви партии. В съседство беше бившата „дясна ръка“ на Нинова и настоящ неин опонент за председателския пост – Кирил Добрев, а озвучаването на ненадлежно обявения митинг беше осигурено от медията на Васил Самарски.

Инициаторът на тазгодишното поклонение на Бузлуджа Красимир Янков беше заедно с представители на други леви партии

След групата на Нинова венци и цветя пред барелефа поднесоха Красимир Янков, Георги Пирински, Валери Жаблянов, представители на ЗС „Александър Стамболийски“ и БКП, и др.

Двете групи се разминаха в мълчание, а Корнелия Нинова беше любезна да отговори на въпросите на „Старозагорски новини“:

 

– Г-жо Нинова, защо се случиха две Бузлуджи – едната на жълтите павета, другата тук?

– Защото управляващите се опитаха заради коронавируса да използват политически момента да не направим нито едното, нито другото. Първо ни забраниха Бузлуджа, след като я преместихме пред Министерски съвет, министърът на здравеопазването издаде нова заповед, с която я разрешиха, но при определи условия, неизпълними за тук – за да не отидем пред МС, просто се уплашиха от митинга. Не ни спря нито едното, нито другото. Направихме си хубав, енергичен митинг, заявихме си позицията към управление. Както виждате и днес сме тук – да, в намален състав, но уважително към историята си, към паметта си, към предците си и със заявка за бъдещето.

– Заявихте на Бузлуджа, че сте дали тона на протестите. Защо обаче протестиращите не ви припознават като алтернатива?

– Ами различно е отношението. Протестът е много шарен, има хора с различни убеждения – едни ни подкрепят и ни приемат съвсем добре, други – не. Богатството на протеста е в това обаче, че всички сме единодушни, че този модел на управление трябва да бъде разграден, правителството на Борисов да подаде оставка и да отиваме на предсрочни избори. Това ни събира, иначе имаме различни виждания – и партийни, и политически. Но първата цел – това са оставките.

– Според Вас младите хора, които са на протеста, имат ли визия за бъдещето след оставките?

– О, да. Имат различни позиции. Едни искат промяна на системата на управление чрез промяна в Конституцията, но за да стане това, трябва да се свика Велико народно събрание. Други искат промяна в съдената система и вече започват да излизат конкретни предложения как да се случи това. Има най-различни идеи. Важното е тези идеи да се конкретизират, канализират, да получат обществен дебат и от това да излезе истинска визия за България. Ние имаме своя принос в този процес, защото още преди 2 години изготвихме своята визия за България и на конгреса ни през септември ще я превърнем в управленска програма.

– Ваши колеги редови социалисти се питат кога ще освободите поста си на председател на БСП, тъй като предизборната кампания започва на 12 август?

– Както пише в правилата, приети от същите тези другари социалисти от Националния съвет, от 12 август до 12 септември е кампанията за председател на БСП и от тогава кандидат, който е сегашен председател, трябва да прехвърли правомощията си на друг и да не изпълнява длъжността. Така че на 12 август аз излизам в тази отпуска – ще изпълня правилата.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА